Alexandru Rafila a vorbit despre contraindicațiile vaccinului împotriva coronavirus. El a spus că există foarte puține afecțiuni care să împiedice administrarea vaccinului și că o simplă răceală sau alergie nu sunt nicidecum piedici împotriva vaccinării. Chiar și cei care au avut deja COVID se pot vaccina, însă e bine să o facă după o perioadă în care organismul să capete și imunitatea naturală dezvoltată în urma bolii.

„Există foarte puține boli care să contraindice vaccinarea. Vorbim în primul rând de boli acute, boli febrile, dar dacă sunt foarte serioase. O simplă răceală nu contraindică vaccinarea - și persoanele care au o mică răceală se pot vaccina. Singura problemă care este mai degrabă legată nu de o contraindicație absolută, ci de eficacitatea vaccinării. S-ar putea să fie persoanele care sunt imunodeprimate datorită unui tratament sau datorită unei afecțiuni și la care, dacă vreți, vaccinul ar produce mai greu un răspuns. Asta nu înseamnă că aceste nu se pot vaccina. Dimpotrivă, ele se pot vaccina, însă câteodată la ele rezultatele nu sunt așa de spectaculoase”, a declarat Alexandru Rafila.

Se pot vaccina cei cu boli autoimune?

El spune că vaccinul nu prezintă pericol nici pentru cei cu boli autoimune.

„Cei cu boli autoimune își pot consulta medicul, pentru că aceste boli autoimune sunt tratatea cronic cu diverse medicamente. Dar să știți că acest vaccin - spre deosebire de altele, cele clasice, care conțin adjuvanți care să mărească imunitatea - nu conțin așa ceva și este pur și simplu o mică porțțiune de ARN mesager care duce la sinteza în organismul nostru a unei proteine asemănătoare cu cea virală. Deci nu discutăm despre adjuvanți sau despre substanțe care să pună la încercare în mod deosebit sistemul imun”, a mai precizat medicul.

Se pot vaccina cei cu alergii?

Persoanele care suferă de alergii severe nu trebuie excluse de la vaccinare, ci doar supravegheate după administrarea dozei, astfel încât să se poate interveni rapid dacă este nevoie.

Citeste si:
Bilanțul COVID: 3000 de cazuri noi și 116 decese în ultimele 24 de ore
Bilanțul COVID: 3000 de...

„Mai degrabă, la persoane care manifestă în mod frecvent alergii destul de severe, la acele persoane trebuie administrat cu precauție, dar nu trebuie excluse nici măcar acele persoane de la vaccinare - sigur, dacă doresc acest lucru, nu este un vaccin obligatoriu. Dar trebuie luate măsurile astfel ca, în cazul unei reacții alergice severe, să se poată interveni imediat”, a afirmat Alexandru Rafila.

Se pot vaccina cei care au avut COVID?

Persoanele care au avut COVID se pot vaccina, însă e bine să lase un timp, astfel încât organismul să dezvolte și imunitatea naturală căpătată în urma bolii.

„Persoanele care au avut COVID se pot vaccina, nu există în acest moment o precizare exactă legată de acest subiect . Sfatul meu este să existe un anumit interval de timp din momentul infecției până la momentul vaccinării, pentru că e bine să lăsăm și ciclul acesta de imunitate naturală care apare în urma bolii să se producă,iar ulterior administrarea vaccinului nu va face altceva decât să consolideze imunitatea naturală obținută prin infecție. Așa că un interval de 2-3 luni după infecție poate fi luat în calcul pentru vaccinare de către cei care au trecut prin boală. Eu așa o să fac, probabil în martie-aprilie o să mă vaccinez și eu împotriva noului coronavirus”, a mai subliniat medicul potrivit digi24.ro.

Citeste si:
VIDEO Ministrul Educaţiei și-a tăiat cămaşa pentru a se putea vaccina
VIDEO Ministrul Educaţiei...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.