Suntem în postul Crăciunului și avem impresia că posibilitățile de meniu sunt limitate. Motiv pentru care ne oprim la produse de patiserie, paste, cartofi. Pe de altă parte, toate aceste alimente își vor spune cuvântul imediat după Sărbători. Tocmai de aceea, nutriționistul Laura Ene vine în ajutorul nostru cu câteva ponturi și combinații alimentare care să ne ajute să ne menținem silueta, chiar și în această perioadă.

„Postul este o mare provocare, mai ales pentru cei care se străduiesc să slăbească. Important e să alegem făinoase integrale, pâine integrală, de graham, de secară pe care să o combinăm cu o fasole bătută, humus, zacuscă sau salată de vinete. Asta s-ar potrivit cel mai bine în prima parte a zilei. Sigur, are încărcătură calorică destul de mare, dar aceste calorii pot fi consumate până seara. Nu este deloc potrivit însă să mâncăm sandwich-uri de genul acesta seara”, afirmă medicul nutriționist.

Alimente recomandate în post

„Pentru seara avem o variantă foarte bună, de genul salatelor, sau măncărurilor gătite, cu măsline, brânză tofu, avocado, și poate chiar o garnitură de legume fără amidon. Pentru că aceste legume se potrivesc cel mai bine la prânz. Și mă refer la cartof, la fasole boabe, la linte, năut, mazăre. Este minunat în post să alegem undeva la 200-250 grame din aceste alimente, dar atenție, fierte, alături de o altă garnitură de legume. Legumele care se potrivesc seara ar fi ciupercile, fasolea verde, varza, vinetele, dovleceii, ardeii, chiar sub forma de ardei copți. Există o multitudine de alegeri posibile, cu condiția ca toate alimentele să fie gătite sub forma ”sănătos, gustos și dietetic”, mai spune nutriționistul.

Mai mult decât atât, Laura Ene spune că ”nu pâinea în sine ne îngrașă, ci ceea ce punem pe ea”.

”Nu fasolea bătută în sine, ci faptul că o decorăm cu foarte multă ceapă prăjită. Nici măcar ceapa prăjită nu este o problemă, atât timp cât este prăjită într-o lingură de ulei.Și dacă pentru trei porții de mâncare folosim o lingură de ulei, și prăjim ceapa în această lingură de ulei, adăugând puțină apă și suc de roșii, ne poate ieși un rântaș dietetic permis pentru oricine.”

Ultima masă la ora 20.00

Cu alte cuvinte, se poate slăbi chiar și în post, ”având grijă la un somn de calitate, la organizarea meselor. Orice masă bogată, care depășește ora 20.00, este de fapt mâncare de noapte, care nu se mai ”cheltuie” și se depune până dimineață. Cât despre postul negru, nutriționistul este de părere că poate fi de folos, menționează antena3.ro.

Citeste si:
Iulia Albu dă de pământ cu vedetele care promovează clinici și...
Iulia Albu dă de pământ cu...

”Sunt studii care spun că poate reface într-un fel organismul, sunt studii pe longevitate care spun că acest post negru poate ajuta. Însă, după o perioadă de abundență alimentară, nu pot să sar direct într-un post negru, ca să recuperez”, mai spune Laura Ene.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Decembrie 2020 - 01 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.