Multă lume nu cunoaște că polenul crud este consumabil. Însă și mai uimitoare sunt beneficiile acestuia asupra sănătății organismului.

Polenul crud este pulberea care se formează în staminele florilor și care este necesară pentru fecundare, pe care albinele o amestecă cu salivă și o transportă până la stup. Polenul poate fi consumat crud sau uscat, fiind utilizat din cele mai vechi timpuri și considerat un miracol al naturii. Virtuțile terapeutice ale polenului au fost confirmate și în cadrul unor studii clinice și de laborator.

Ce este polenul crud?

Polenul crud este un aliment viu care, pe lângă lactofermentii care ajută la regenerarea florei intestinale, conține și enzime esențiale pentru bună funcționare a organismului, bacterii bune și antioxidanți, care elimina radicalii liberi din organism. Polenul crud conține o cantitate importantă de proteine vegetale sub formă de aminoacizi, care se absorb în tubul digestiv fără eforturi din partea organismului. Așadar, consumul de polen crud este recomandat vegetarienilor și celor care țin post, fiind o sursă excelentă de proteine pentru aceștia. Produsul este un derivat apicol, care poate fi găsit în farmacii naturiste sau magazine de specialitate cu produse bio, chiar și online. Spre deosebire de polenul uscat, în cel crud sunt menținute toate substanțele active din compoziția acestuia.

Cum se obține polenul crud?

Pentru a obține polenul crud, apicultorii folosesc un dispozitiv foarte simplu și ingenios. Intrarea în stup are un grătar prin care albinele se strecoară pentru a ajunge înăuntru. În acel moment, polenul cules se desprinde de pe piciorușele albinelor și cade în recipientul care se află sub grătar. Apicultorii culeg la finalul fiecărei zile polenul astfel obținut și îl depozitează în congelator, la temperaturi cuprinse între -5 și -15 grade Celsius. Polenul crud este pus în congelator imediat după recoltare, aceasta fiind singura și cea mai bună modalitate de păstrare a calităților sale nutriționale. Depozitat corespunzător, polenul crud își păstrează proprietățile pentru cel puțîn 2 ani.

Beneficiile polenului crud

Polenul crud este un aliment complex, datorită conținutului bogat în aminoacizi, minerale, vitamine și lactobacili, în fitosteroli și aminoacizi. Printre cele mai importante beneficii ale polenului crud sunt:

Citeste si:
Tratamente faciale: 3 beneficii ale utilizării măștilor cu perle...
Tratamente faciale: 3...

• combaterea anemiei;
• îmbunătățirea nivelului de energie;
• întărirea sistemului imunitar;
• echilibrarea digestiei;
• tratarea alergiilor;
• îmbunătățirea performanțelor fizice;
• îmbunătățirea respirației;
• imbunatatatirea funcțiilor cardiovasculare;
• stimularea fertilității feminine;
• combaterea prostatei.

Combaterea anemiei și îmbunătățirea energiei

Grație nutrienților din polenul crud, acest aliment este un excelent energizant natural, care ajută consumatorii să rămână toată ziua în formă, prin sporirea rezistenței la efort. Polenul crud luptă împotriva oboselii și combate anemia, contribuind la mineralizarea și vitaminizarea organismului.

Întărirea sistemului imunitar

Grație proprietăților antiseptice și antibiotice ale polenului crud, acesta protejează corpul împotriva bolilor virale, întărind sistemul imunitar și detoxifiind întregul organism. Polenul crud este de un real ajutor în combaterea tușei, gripei și bronsitelor. În plus, este un întăritor foarte bun, mai ales pentru copii și persoanele vârstnice.

Echilibrarea digestiei

Polenul crud are un rol important în echilibrarea digestiei, fiind un probiotic natural, reglând funcțiile digestive și refacând flora intestinală. Polenul crud previne inflamațiile colonului, susține ficatul și funcțiile acestuia și normalizează nivelul colesterolului și al trigliceridelor.

Citeste si:
Ridurile de pe gât pot fi prevenite! Cum să scapi de acestea în mod...
Ridurile de pe gât pot fi...

Tratarea alergiilor

Contrar așteptărilor, polenul crud nu provoacă alergii, ci le tratează. Îmbunătățirea performanțelor fizice și a funcțiilor respiratorii
Polenul crud are un rol foarte important în tonifierea musculară, în creșterea capacității la efort și în îmbunătățirea performanțelor fizice. Grație conținutului ridicat de seleniu, polenul crud are un efect antiinflamator asupra țesuturilor pulmonare și protejează aparatul respirator.

Îmbunătățirea funcțiilor cardiovasculare

Vitamina P conținută de polenul crud este un bioflavonoid esențial pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, care ajută la întărirea vaselor de sânge și care corectează nivelul colesterolului, prevenind infarcturile și atacurile cerebrale.

Stimularea fertilității feminine

Polenul crud este foarte bogat în acid folic și este excelent pentru stimularea fertilității, dar și pentru protejarea embrionului în perioada sarcinii.

Combaterea prostatei

Consumul de polen crud combate prostata, prin conținutul ridicat de vitamine B, E, C și antioxidanți, reducând inflamația și oprind impulsurile frecvente de a urină, precizează stirileprotv.ro.

Citeste si:
Nu sta mai mult de 8 ore în fața calculatorului:3 efecte nocive...
Nu sta mai mult de 8 ore în...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.