Avem momente în care memoria ne trage țeapă. Uităm ce avem de făcut astăzi sau uităm ce mai trebuie să cumpărăm. Dar când ar trebui să ne adresăm la medic cu această problemă? Medicul specialist, Ana Maria Vlădilă ne spune ce afecțiuni ascunde procesul de uitare, dar și de ce mor neuronii noștri în fiecare zi.

„De obicei, când vorbim despre uitare, ne referim la o tulburare de memorie. O tulburare de memorie procedurală atunci când este vorba despre uitarea unor pași pentru a duce la sfârșit o activitate motorie, de exemplu, sau despre o tulburare de memorie declarativă în momentul în care uităm unde punem cheile, uităm nume, persoane sau discuții pe care le avem.”, explică neurologul Ana Maria Vlădilă

Aceasta însă susține că nu toate situațiile de uitare ar trebui să ne îngrijoreze.

„Atunci când o tulburare de memorie ne invalidează la serviciu, ne scade randamentul, sau se agravează de la lucruri mici, de la uitatul locului cheilor ajungem să uităm programări sau să nu ne mai putem duce la bun sfârșit activitatea, ar trebui să solicităm un consult neurologic”.

Uitarea poate anunța mai multe boli

„Pe lângă uitare, alte domenii cognitive pe care e bine să le avem în vedere atunci când investigăm uitarea, ar fi limbajul, capacitatea de a lua decizii, capacitatea de a putea programa un plan motor și de a-l putea duce la capăt. Ca boli care se pot manifesta prin uitare, putem vorbi despre patologia degenerativă, care este una dintre cele mai importante, și care apare la persoanele tinere, dar mai ales la persoanele vârstnice. Și vorbim aici despre demențe. Fie că e tulburare cognitivă în cadrul unei boli Alzheimer, Parkinson, sau alte tipuri de demențe. Dacă vorbim despre o uitare progresivă la tineri, aceasta poate să ascundă o patologie autoimună, deci o situație în care sistemul autoimun începe să producă anticorpi împotriva propriilor structuri, și în acest caz, împotriva creierului. Sau putem vorbi despre infecții herpetice, encefalită, infecția cu HIV”, a adăugat Ana Maria Vlădilă.

Citeste si:
Accidente vasculare cerebrale - cauze și persoanele predispuse la...
Accidente vasculare cerebrale...

Medicul neurolog spune că din păcate, prevenția nu este posibilă decât în anumite cazuri.

„Putem preveni factorii de risc vascular. Practic, odată ce se declanșează procesul degenerativ în creier, la momentul de față nu avem tratamente pentru a-l stopa. Dar dacă reușim să controlăm hipertensiunea, dislipidemia, diabetul, dacă acel pacient învață să aibă un program foarte bine standardizat, putem preveni alte leziuni la nivel cerebral care să scadă din rezerva cognitivă, care oricum devine deficitară la acești pacienți.”

Odihna - factorul important în sănătatea neuronilor

„Putem avea grijă de neuronii noștri prin câteva obiceiuri aparent banale. Somnul cred că e cel mai important. Și privarea de somn poate să aducă probleme, mai ales atunci când se face pe termen mai lung sau lucram în ture și nu recuperăm orele de somn. Pentru că practic, în timpul somnului, cel mai important mecanism este că se consolidează informațiile noi cu care ne întâlnim pe timpul zilei. Odihna e foarte importantă, o dietă sănătoasă, să nu fumăm dacă se poate, să nu consumăm droguri sau să avem alte activități în sfera aceasta”, a concluzionat neurologul potrivit antena3.ro.

Citeste si:
Ce înseamnă durerile în partea dreaptă
Ce înseamnă durerile în...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.