Consumul vitaminei D ar putea preveni infectarea cu COVID-19. Lipsa vitaminei D din corpul uman predispune organismul la mai multe infecții, de aceea mai multe țări practică suplimentarea cu această vitamină.

Din cauza lipsei soarelui, pentru a menține nivelul de vitamina D din organism, medicii recomandă consumul de suplimente din luna septembrie până în martie. Cercetătorii din Spania au ajuns la concluzia că 82% din pacienţii internaţi cu coronavirus, dintr-un eşantion de 216 participanţi, sufereau de o deficienţă de vitamina D.

Ce alimente conțin vitamina D

Vitamina D se găsește în alimente grase precum gălbenuşul de ou sau ficatul. Unele alimente, precum cerealele şi ciupercile, sunt deja îmbogăţite cu vitamina D. Şi făina albă este îmbogăţită cu un complex de vitamina B. Un studiu realizat în anul 2019, de Universitatea din Birmingham arată că numărul persoanelor care suferă de deficienţă de vitamina D ar putea scădea cu 25%, dacă, de exemplu, făina ar fi îmbogăţită cu un complex de vitamina D.

„Ştim că vitamina D se sintetizează în organism dacă stăm la soare. Lucrul acesta se întâmplă în mod normal, este firesc, dar nu şi dacă stăm la soare cu protecţie solară, ceea ce foarte mulţi medici dermatologi recomandă. Este bine să ştim că trebuie să stăm la soare fără niciun fel de cremă pe noi în orele acelea cu soare blând, adică dimineaţa şi după-amiaza, astfel încât să putem sintetiza vitamina D, aşa cum e normal să o facem. Dacă nu, începând cu toamnă-iarnă-primăvară trebuie să ne administrăm vitamina D” a explicat medicul specialist, Adina Alberts.

Medicul recomandă ca înainte de a începe să administrăm vitamina D, să testăm nivelul acesteia în organism.

Citeste si:
OMS: În pandemie, faceți săptămânal minim 150 de minute de...
OMS: În timpul pandemiei,...

„Valorile normale sunt puţin discutate la nivel mondial, pentru că nu sunt de acord toţi specialiştii, undeva în jur de 40-90 de nanograme la mililitru ar fi o cantitate normală de vitamina D. Vitamina D în comparaţie cu vitamina C este o vitamină care se depozitează dacă există exces în organism şi poate să creeze această hipervitaminoză D sau intoxicaţe cu vitamina D şi atunci noi trebuie să o dozăm înainte de a începe administrarea. Nu putem să luăm vitamina D a la long fără să o dozăm, aşa cum putem să facem totuşi cu vitamina C, pentru că este o vitamină hidrosolubilă”.

Medicul român din Las Vegas, Ion Alexie, spunea că doctorii din mai multe ţări au făcut o corelație între carenţa de vitamina D şi infecţia cu coronavirus.

„Vitamina D este o vitamină care este necesară scheletului să fie puternic şi strong. Noi testam pe toată lumea oricând, şi se pare că şi italienii şi francezii, şi am impresia că şi în China au testat, apoi au pus informaţia pe computer care a arătat că cei care aveau deficienţă de vitamina D au avut mortalitate mai mare", explica dr. Ion Alexie, medic infecţionist la un spital din Las Vegas.

"În mod normal se folosesc 1.000 de unităţi internaţionale (UI) de vitamina D pe zi, aia este doza care ne trebuie, acum eu aş folosi 2.000 de unităţi", a completat dr. Alexie potrivit antena3.ro

Citeste si:
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când renunţi la alcool
Ce se întâmplă în corpul tău...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.