Directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, a declarat că răspândirea virusului ar putea fi oprită în decursul a șase-opt săptămâni, dar asta doar dacă oamenii ar respecta cu rigurozitate măsurile impuse de autorități.

În ultima perioadă am văzut mesaje de genul: «haideți să izolăm virusul, nu să ne izolăm pe noi!». Absolut corect! Acest slogan este foarte bun. Dar pentru a face acest lucru, trebuie să avem grijă de noi.

Dacă nu avem grijă de noi, nu ne apără nimeni. Oricât de puternic ar fi statul, uitați-vă la SUA, degeaba! Sfatul meu este: haideți să ne protejăm pe noi înșine! Pentru a ne proteja pe noi înșine trebuie să purtăm mască tot timpul. Am ieșit din casă, am ieșit cu masca pe figură.

Masca trebuie să acopere și nasul, și gura! Banda metalică de deasupra trebuie amprentată pe conturul nasului și al obrajilor. Dacă este pusă de formă, lasă zone prin care aerul pătrunde și, o dată cu aerul care pătrunde, evident că poate pătrunde și virusul”, a declarat Adrian Streinu Cercel.

Acesta consideră că dacă regulile vor fi respectate cu strictețe de oameni, răspândirea virusului ar putea fi oprită în decursul a 6-8 săptănâni.

Dacă aceste lucruri ar fi puse în practică, în decurs de șase-opt săptămâni, am putea să izolăm circulația virusului”, a mai spus Streinu Cercel.

Streinu Cercel: „Atunci când disciplina lipsește, lucrurile iau întorsături neplăcute”

Cât despre persoanele care decis sî nu poarte masca de protecție, profesorul susține că trebuie „să-și asume și riscul îmbolnăvirii”.

Adrian Streinu Cercel a vorbit și despre întorsătura neașteptată pe care coronavirusul a luat-o în ultima perioadă.

„În Spania apar cam 14.000 de cazuri pe zi, iar în Franța 13.000 de cazuri pe zi, ceea ce este cu totul și cu totul alarmant. Ceea ce este și mai interesant este că Elveția vine ușor din spate cu aproape 500 cazuri noi pe zi. La extremitatea cealaltă este China care a înregistrat 14 cazuri mari și late. Sunt cazuri de import. Și niciun caz nu a fost înregistrat în ultimele zile, la Beijing, ceea ce este wow! Asta demonstrează că se poate, dar se poate cu disciplină. Atunci când disciplina lipsește în contextul unei astfel de epidemii, lucrurile iau întorsături neplăcute”, a mai declarat directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, potrivit antena3.ro.

Citeste si:
Pneumolog din Grecia: ”Numărul cazurilor de COVID a depășit 50.000...
Expert în Sănătate: ”Numărul...

Despre autor:


Ultima actualizare: 21 Septembrie 2020 - 04 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.