Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a declarat că vaccinul anti-Covid-19 va veni în tranșe în România, deoarece necesită condiții speciale de transport.

România este înscrisă pe lista țărilor care vor primi vaccinul anti-Covid-19, după ce acesta va fi disponibil pe piață. 10 milioane de doze de vaccin vor fi distribuite la noi în țară, printr-un mecanism pus la punct de Comisia Europeană.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a anunțat că România nu va primi toate dozele odată, ci vor fi primite în tranșe, deoarece necesită condiții speciale de transport.

Cine va avea prioritate la vaccinul anti-Covid-19

Rafila a precizat că vor avea prioritate la vaccinare copiii și persoanele în vârstă, personalul medical dar și cei aflați în categoriile de risc, precum persoanele care au și alte boli asociate.

Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză, cele mai multe produse care se dezvoltă acum pleacă de la principiul administrării a două doze de vaccin. Acest vaccin va fi disponibil probabil la un preţ apropiat de preţul de producţie. Este bine că există o rezervare a unei cantităţi din partea UE, ştiu că s-au încheiat astfel de convenţii cu 2 sau 3 producători diferiţi. Este vorba de tranşe, mai ales pentru vaccinuri, care sunt produse biologice, extrem de sensibile inclusiv la variaţiile de temperatură, trebuie asigurat lanţul de frig, atât în timpul transportului, cât şi al depozitării, al distribuţiei ulterioare. Cred că ar trebui să fim extrem de transparenţi în această strategie de comunicare legată de un potential produs vaccinal, oamenii trebuie să ştie că el este un produs sigur”, a precizat reprezentantul României la OMS, potrivit adevarul.ro.

Citeste si:
Coordonatorul campaniei de vaccinare: „Vaccinul va fi gratuit”
Coordonatorul campaniei de...

Când va fi disponibil vaccinul anti-Covid-19

Există „indicii bune” ca un vaccin împotriva COVID-19 să fie disponibil până la sfârșitul anului 2020, potrivit comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Chiar dacă este riscant în acest moment să facem predicţii, avem nişte indicii bune că un vaccin candidat ar putea fi disponibil până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a declarat Stella Kyriakides.

Aceasta a ținut să precizeze că un vaccin nu ar rezolva toate problemele dintr-o dată, dar ar permite revenirea treptată la normalitate odată cu vaccinarea unei „mase critice de cetățeni, în special a celor din grupurile de risc”.

Citeste si:
VIDEO Iohannis: „Avem o strategie de vaccinare anti-COVID”
VIDEO Iohannis: „Avem o...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.