Fizicianul Cristian Presură a demontat mitul potrivit căruia masca ar reduce nivelul oxigenului din sânge.

Acesta a declarat la Digi24 că a făcut un experiment prin care a testat această ipoteză. Fizicianul a purtat două măști în timp ce a făcut efort fizic, apoi a măsurat nivelul oxigenului din sânge. Valorile au fost aceleași, a susținut acesta.

"Mulți oameni se îngrijorează că datorită purtării măștiile scade oxigenația în sânge. Asta de ce? Pentru că noi expirăm aer, aerul pe care îl expirăm are mai puțin oxigen, el ramâne în mască, închis, și în timp de schimbă cu aerul din afară.

Oamenii se îngrijorează pentru că aerul pe care îl expiră din nou va avea o concentrație mai mică de oxigen.

Apar tot felul de teorii pe internet cum că această oxigenare a sângelui ar scădea sub niște niveluri care ar fi periculoase. Ori eu astăzi am făcut experimentul și am demonstrat că nu este așa.

Citeste si:
Experiment: Măștile de protecție nu evită complet infectarea cu...
Experiment: Măștile de...

Am purtat două măști, una peste cealaltă, timp de șase ore. În primele patru ore am făcut efort intens. Am fost la sala de sport jumătate de oră, am fost cu bicicleta o oră jumătate și am mers pe jos încă o oră jumătate, două ore aproape.

În tot acest timp mi-am măsurat oxigenația sângelui cu un aparat. La început, oxigenația sângelui a fost de 98%, așa cum este normal. La sfârșitul experimentului, după șase ore a fost tot 98%, a explicat Cristian Presură la Digi24.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.