Un nou tip de gripă ce are potențial de a deveni pandemică a fost descoperit în China.

Noul tip de gripă este specific porcilor, însă poate fi transmis și oamenilor. Cercetătorii se tem că ar putea suferi mutații și s-ar putea transmite ulterior de la o persoană la alta, riscând să declanșeze o nouă pandemie.

Deși problema nu e una imediată, virusul G4 EA H1N1 trebuie monitorizat îndeaproape.

Ultima pestă porcină globală, din 2009, a fost mai puțin periculoasă decât s-a crezut inițial, deoarece mulți oameni în vârstă aveau deja un oarecare grad de imunitate împotriva virusului.

Noul virus identificat în China e similar cu cel din 2009, dar vine și cu diferențe.

Virusul G4 EA H1N1 e capabil să se multiplice în celulele care ”căptușesc” căile aeriene ale oamenilor. Cercetătorii au descoperit dovezi ale infectării cu acest virus în cadrul unor muncitori din abatoare chineze.

Vaccinurile antigripale din prezent nu par să protejeze împotriva actualului virus, însă ar putea fi adaptate, dacă este nevoie.

Profesorul Kin-Chow Chang, de la Nottingham University, Marea Britanie, spune că ”acum suntem preocupați și distrași de coronavirus, pe bună dreptate. Totuși, nu trebuie să omitem potențialul de apariție al unor noi viruși periculoși.”

O purtătoare de cuvânt a Organizației Mondiale a Sănătății afirmă că virusuri porcine circulă în populația de animale din Asia și sunt capabile să infecteze oamenii sporadic. De două ori pe an, informații despre aceste virusuri sunt verificate și, când este cazul, se pune problema pregătirii unor noi vaccinuri, arată bbc.com.


Despre autor:


Ultima actualizare: 30 Iunie 2020 - 04 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.