Sanatate 3 Iunie 2020 14:30

Oamenii de știință au început un proces de testare în urma căruia se va stabili dacă ibuprofenul îi poate ajuta pe pacienții spitalizați infectați cu coronavirus.

Echipa de cercetare formată din specialiști de la spitalul londonez Guy's and St Thomas' și de la King’s College consideră că medicamentul, care este un antiinflamator calmant pentru dureri, ar putea trata dificultățile de respirație.

Ei speră că tratamentul cu acest medicament, care implică costuri reduse, poate ține pacienții departe de ventilatoare.

În cadrul studiului, denumit Liberat, jumătate dintre pacienți vor primi ibuprofen, pe lângă tratamentul obișnuit. De asemenea, se va folosi o formulă specială de ibuprofen, nu tabletele obișnuite pe care oamenii le cumpără din farmacii.

Studiile făcute pe animale sugerează că ar putea trata sindromul respirator acut, una dintre complicațiile în cazul coronavirusului sever.

Profesorul Mitul Mehta, de la King’s College London, unul din membrii echipei de cercetare, a declarat: „Trebuie să facem studiul pentru a arăta că realitatea se potrivește cu așteptările noastre”.

La începutul pandemiei au existat anumite îngrijorări că ibuprofenul ar putea avea efecte negative în cazul pacienților cu simptome ușoare.

Îngrijorările au crescut atunci când ministrul francez al sănătății, Oliver Veran, a spus că administrarea de medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, ar putea agrava infecția și i-a sfătuit pe pacienți să ia, în schimb, paracetamol.

După o revizuire a Comisiei pentru medicamentele s-a ajuns la concluzia că, la fel ca paracetamolul, ibuprofenul este sigur în cazul pacienților cu coronavirus. Ambele medicamente pot reduce temperatura și pot ajuta la tratarea simptomelor asemănătoare gripei.

Pentru simptomele ușoare de coronavirus, Sistemul de asistență medicală de stat din Regatul Unit (NHS) recomandă oamenilor să încerce mai întâi paracetamolul, deoarece are mai puține efecte secundare decât ibuprofenul și este alegerea mai sigură. Printre altele, ibuprofenul poate provoca ulcer la stomac, potrivit BBC.com

Citeste si:
Andreea Mantea a renunțat la tratamentul pentru boala autoimună de...
Andreea Mantea a renunțat la...

Despre autor:


Ultima actualizare: 3 Iunie 2020 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.