Pentru a putea relaxa restricțiile și pentru a putea considera că am trecut de vârful pandemiei de COVID-19, cazurile de infectare trebuie să scadă constant timp de cel puțin o săptămână, sau chiar și două săptămâni.

Horațiu Moldovan, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, a făcut câteva declarații pe acest subiect, explicând importanța scăderii numărului de cazuri, înaintea relaxării restricțiilor.

În această etapă, numărul de pacienți infectați este încă în creștere, însă este într-o creștere foarte moderată, de exemplu azi au fost mai puțini decât ieri, ieri au fost mai puțini decât alaltăieri, însă aceste valori oscilează între 250 pe zi și 450 pe zi. Încă considerăm că suntem pe un trend discret pozitiv, nu avem de-a face cu o explozie a acestor cifre, ceea ce este un lucru bun.

Acest lucru se întâmplă pentru că nu am aplicat măsuri de relaxare precoce și pentru că menținem în primul rând măsurile de distanțare socială. Oamenii au înțeles, cei mai mulți, și au stat acasă, au evitat zonele aglomerate, pentru că aceasta este cea mai mare problemă”, a spus Horațiu Moldovan.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății spune că măsurile de siguranță vor fi menținute, cel puțin până la terminarea perioadei de stare de urgență.

Citeste si:
Bilanț Covid-19: 1.527 de cazuri noi și 48 de decese în ultimele 24...
Bilanț Covid-19: 1.527 de...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

Ne propunem să menținem aceste măsuri de siguranță și protecție pentru a nu produce îmbolnăviri explozive, cel puțin cât durează starea de urgență. Lucrurile se discută zilnic. În momentul când vom introduce măsuri de relaxare, ele vor fi parțiale, adică progresive, nu bruște și ponderate.

Vom permite, probabil, după starea de urgență, deplasarea individuală, dar cu prudența de a evita aglomerările, nu vom permite eveimente cu mulți oameni, vom recomanda sau vom introduce măsura purtării măștii de protecție”, a mai spus Moldovan.

Secretarul de stat a explicat cum se va putea stabili dacă România a trecut de vârful pandemiei.

Trebuie să apară o descreștere a numărului de îmbolnăviri, evidentă, statistică, de la zi la zi, timp de mai multe zile, cel puțin o săptămână, să vedem că lucrurile descresc în mod evident și sigur, până la 2 săptămâni, când este cert că ne aflăm pe această curbă descendentă, că numărul de infecții scade, că numărul deceselor scade. Cel mai important indicator este al cazurilor înregistrate de la zi la zi, să se înscrie pe un trend constant descendent”, a mai declarat acesta, potrivit digi24.ro.

Citeste si:
Morning ZU, cel mai ascultat matinal de publicul comercial din...
Morning ZU, cel mai ascultat...

Dacă acest lucru nu se întâmplă, vom menține măsurile de restricție, astfel încât să controlăm fenomenul epidemic”, a conchis Horațiu Moldovan.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.