Cercetări realizate în China la începutul lunii ianuarie, la scurt timp după declanșarea epidemiei de coronavirus, arăta că aerul condiționat poate potența transmiterea virusului.

În mod normal, o persoană infectată poate transmite virusul mai departe către alte 2.5 persoane. Un studiu realizat în China arată că aerul condiționat ar putea crește de patru ori rata de transmitere.

Cercetătorii chinezi au studiat focarul din Guangzhou și modul în care acesta a apărut. Trei familii sănătoase au fost infectate cu noul coronavirus după ce au luat masa la un restaurant din oraș. Cercetătorii cred că totul a pornit de la o femeie în vârstă de 63 de ani care nu prezenta simptome și care a luat masa în oraș. Aerul condiționat a purtat particulele virale mai departe de un metru. Astfel, deși în restaurant mesele erau destul de distanțate, nouă persoane au fost infectate în aceste condiții.

Cercetătorii chinezi nu au putut găsi alte explicații pentru infectarea celor care nu aveau nicio conexiune cu femeia în vârstă de 63 de ani. Particulele virale de coronavirus nu plutesc mai mult de un metru, așa că singura explicație logică este că au fost purtate mai departe de aerul condiționat.

Descoperirea ar putea avea efecte efecte dezastruoase asupra industriei HoReCa, grav afectată de pandemia de coronavirus. Totuși, restaurantele și hotelurile nu sunt singurele locații care dețin aer condiționat, ci aproape orice firmă și majoritatea instituțiilor.

Cercetătorii recomandă distanțarea meselor și a birourilor, purtarea măștilor de către angajați și folosirea unor sisteme de ventilație performante.


Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Aprilie 2020 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.