Poate fi transmis noul coronavirus prin aer? Uite ce spun oamenii de știință după ce au observat cât rezistă virusul pe diferite suprafețe.

Noul coronavirus poate fi transmis prin contact de la persoană la persoană pe cale respiratorie. Poate intra în corp și prin nas, ochi sau gură, motiv pentru care este esențial să evităm să ne atingem față atunci când suntem în locuri publice.

Dar, studii recente arată că virusul Covid-19 ar putea supraviețui în aer până la 3 ore. Cu alte cuvinte, dacă o persoană infectată a tușit sau strănutat, virusul poate fi detectat în aerosolii din zonă pentru aproximativ 3 ore.

Particulele aerosolizate se formează atunci când fluide care conțin virusul părăsesc corpul și se agață de particulele de praf, spre exemplu, din aer. Aceste particule aerosolizate pot rezista până la 3 ore în aer înainte de a cădea pe alte suprafețe.

Te poți infecta cu noul coronavirus din aer?

Șansele să te infectezi astfel sunt foarte mici, ne asigură oamenii de știință și atâta timp cât nu ești în apropierea unei persoane infectate, ești în siguranţă.

Linsey Marr, un virusulog la Virginia Tech în Blacksburg, compară transmiterea virusului pe calea aerului cu fumul de țigară.

Cu cât ești mai aproape de o persoană care fumează, cu atât cresc riscurile de îmbolnăvire. Așa și în cazul coronavirusului. Cu cât ești mai aproape de o persoană care suferă de Covid-19, cu atât cresc riscurile de infectare. De aceea distanțarea socială este atât de importantă în această perioadă.

Acest fenomen este îngrijorător, însă, pentru personalul medical. Particulele aerosolizate se pot forma ușor în spitale în timpul unor proceduri medicale. De aceea este esențial ca medicii să aibă echipament de protecție adecvat.


Despre autor:


Ultima actualizare: 9 Aprilie 2020 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.