Institutul de Psihiatrie din Iași a concediat 90 de asistente medicale și infirmiere. Motivul, explică juristul spitalului, Corneliu Prepeliță, sunt banii insuficienți și suspiciuni de fraudare a concursului.

Conducerea spitalului a anunțat cadrele medicale că începând de azi, 30 martie, au contractele de muncă încheiate.

Contactat de Libertatea, juristul spitalului, Corneliu Prepeliță a prezentat motivele care au dus la concedierea masivă de cadre medicale în plină pandemie de Covid-19.

Potrivit acestuia, există o suspiciune de fraudare a concursului de angajare, anchetată în prezent de DNA Iași. Lipsa banilor pentru plata salariilor este un alt motiv care a dus la decizia radicală.

"S-a constatat o încărcătură bugetară de 97% din total de venituri și cheltuieli. Cu 3% nu poți să supraviețuiești, să plătești restul de cheltuieli necesare supraviețuirii unei unități medicale. Astfel încât, în urma acestei analize, contractele fiind încheiate cu mențiunea că va exista o perioadă de probă de 90 de zile care expiră la începutul lunii aprilie, nu se mai putea amâna luarea acestei decizii. În baza articolului 31, alineatul 3 din Codul Muncii, angajatorul are posibilitatea ca, în timpul sau la finalul perioadei de probă, să dispună încetarea raporturilor de muncă, fără preaviz, printr-o simplă notificare. Am întrebat Ministerul Sănătății și Ministerul Sănătății ne-a răspuns că putem lua această măsură”, a detaliat Corneliu Prepeliță, potrivit Libertatea.

Prepeliță a mai adăugat și că s-a încercat transferarea celor 90 de cadre medicale înainte de a fi concediate, dar DSP Iași nu a dat niciun răspuns.


Despre autor:


Ultima actualizare: 30 Martie 2020 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.