Sanatate18 Martie 202008:39de Cristina Marin

Lectura de un minut

Ministrul Sanatatii a declarat ca Romania se situeaza mult sub ”linia rosie” privind cazurile de coronavirus, dar si ca ”suntem mult sub capacitatea de explozie a sistemului sanitar”, iar 90 la suta din cazurile de coronavirus din Romania vin din afara tarii. In plus, Costache a spus ca in cazul in care Romania va ajunge in  faza a treia, se vor monta spitale mobile in Capitala.

”Ceea ce vrem, prim masurile de preventie pe care le luam, cu oprirea zborurilor, reducerea traficului, blocarea activitatilor sociale, este sa ramanem mult sub acest prag rosu. Noi acum suntem mult sub capacitatea de explozie a sistemului sanitar. Dar, de aceea, suntem proactivi si acesta este punctul forte al Guvernului Orban, echipa de ministri a fost proactiva, a luat masuri foarte dure, de tipul celor luate in China si avem inca un numar mic de pacienti dar care se distribuie uniform pe teritoriul Romaniei deoarece a fost acest aflux de cetateni care s-au intors in Romania, 90 la suta din cazuri au fost cazuri de import”, a spus Victor Costache.

Ministrul anunta ca strategia este una de tip militar si cuprinde trei faze.

”Strategia de lupta este una de tip militar, este o batalie logistica si reusim impreuna sa organizam baza de date. Acum avem tot ce ne trebuie pentru spitalele de faza unu, toate spitalele de boli infectioase din tara. Sunt primele care primesc pacienti si avem acolo o capacitate de absorbtie de 2200 de pacienti. In faza. doi vom trece pe spitalele de faza doi, se adauga institutele de pneumologie cu inca cateva mii de paturi. La faza a treia se adauga spitalele de urgenta si cele universitare. La faza a treia sper sa nu ajungem”, a mai explicat acesta.

”La nivelul Bucurestiului vom veni cu solutii intermediare, cu spitale mobile. Trebuie sa concentram expertiza, nu putem sa punem spitalul mobil in camp, identificam amplasamente in proximitatea spitalelor de boli infectioase. Trebuie sa fim cu un pas inaintea bolii. Aceste spitale sunt o structura tip container - cort, folosita pe teatrele militare foarte mult”, a mai adaugat Costache.

Citeste si:
Patru români au profitat de nevoiași, îmbogățindu-se cu 1,6...
Patru români au profitat de...

Pana in acest moment, in Romania, au fost confirmate 217 cazuri de infectare cu coronavirus.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.