De fapt, e mai bună întrebarea ”cât de mult o face?”. Clienții nu mai vin în baruri doar pentru a savura o băutură, ci sunt dornici de o experiență aparte, confort și, poate, o atmosferă în care să se poată relaxa și socializa. În 2024, barurile s-au transformat în ”destinații” de lifestyle, iar designul contribuie direct la crearea unei astfel de experiențe. Clienții caută un loc care să le reflecte personalitatea, un loc unde să se simtă confortabil și să-și petreacă timp de calitate.

Nu doar nevoile de ordin estetic și emoțional sunt importante, cât și funcționalitatea spațiului. Designul oricărui bar ar trebui să aibă în centrul preocupărilor confortul clienților și un spațiu care să faciliteze accesul ușor la bar și o bună vizibilitate a întregului spațiu. Un bar aglomerat, cu mobilier nepotrivit sau un decor prea încărcat, poate crea disconfort și poate împiedica clienții să se bucure de timpul petrecut acolo.

Ba chiar poate fi un instrument util de marketing. Clienții postează adesea imagini de la evenimente, ieșiri cu prietenii sau cu băuturile consumate, iar un decor atractiv este o invitație subtilă de a împărtăși experiența pe platformele sociale.

Atmosfera creată și impactul asupra clienților

Designul unui spațiu transformă total felul în care oamenii percep un loc: de la senzația de confort și intimitate până la impresia de eleganță și exclusivitate. Nuanțele calde (precum roșul, auriul sau nuanțele arămii) creează o atmosferă primitoare și intimă, în timp ce tonurile mai reci, cum ar fi albastrul sau verdele, îi conferă spațiului o notă de rafinament și relaxare.

Lumina joacă rolul de ”regizor” ce ghidează emoțiile și atenția clienților. În unele baruri, spoturile sunt amplasate pentru a evidenția barul propriu-zis sau mesele mai izolate, ceea ce atrage atenția către punctele de interes și oferă fiecărui colț al localului o funcționalitate bine definită.

Atmosfera unui bar contribuie la crearea de amintiri. De multe ori, clienții nu își amintesc exact ce băutură au consumat sau ce discuții au avut, dar rețin mereu starea pe care atmosfera barului le-a creat-o. Dacă atmosfera a fost primitoare, relaxantă, experiența va rămâne plăcută în memoria lor și îi va atrage din nou.

Ergonomia și funcționalitatea spațiului

Funcționalitatea este un aspect important în succesul unui bar, iar designul trebuie să aibă în vedere ergonomia spațiului pentru a facilita interacțiunile dintre clienți și personalul de bar. Un bar organizat care ia în considerare fluxul de oameni și spațiile de interacțiune, este mai atractiv pentru clienți și mai eficient pentru personal. De exemplu, o zonă prevăzută cu scaune pentru bar elegante le va permite barmanilor să servească mai rapid, să reducă timpul de așteptare al clienților.

Citeste si:
Ce spune despre tine designul casei tale - sfaturi de amenajare a...
Ce spune despre tine designul...

Sunetul și lumina ca elemente de experiență

Muzica aleasă contribuie la crearea unei atmosfere dinamice și atractive sau poate oferi un fundal plăcut pentru cei care-și doresc să se relaxeze. Muzica, sunetele ambientale și lumina pot transforma total un spațiu, conferindu-i personalitate și unicitate. Astfel, clientul nu doar că va aprecia decorul și atmosfera, dar va simți că se află într-un loc special, unde toate elementele sunt armonizate pentru a oferi o experiență completă.

Autenticitatea ca diferențiator

Clienții sunt din ce în ce mai atenți la detalii și apreciază locurile care au o poveste și o identitate aparte. Un design autentic, care reflectă specificul localului și care se diferențiază de alte locații prin stil, poate atrage o comunitate de clienți fideli, care apreciază unicitatea experienței.

Citeste si:
Ce este designul biofilic și cum îl integrezi în locuința ta
Ce este designul biofilic și...

Despre autor:


Ultima actualizare: 14 Noiembrie 2024 - 06 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.