Dacia Duster s-a lansat în anul 2010, iar succesul în vânzări s-a remarcat rapid. Între timp, pe lângă variantele facelift, SUV-ul de la Dacia a ajuns la a treia generație. În rândurile de mai jos îți prezentăm care sunt diferențele între noul Duster și modelul anterior.

Designul


  • Caroseria - noul Duster împrumută din liniile viitorului Bigster, ideea fiind clară: aceea de a căpăta proporții puțin mai masive decât generația anterioară. Dacă privim muchiile mai pronunțate ale caroseriei pătrățoase, ornamentele exterioare mai evidente și faptul că este puțin mai lat, putem spune că este o reușită în această privință.

  • Farurile - sunt mai subțiri, fiind încorporate într-o grilă redusă și ea ca dimensiuni. Impresia generală este că avem o parte frontală cu aerodinamică mai frumoasă. Echiparea opțională cu jante de 18” este acum posibilă, mai ales că pasajele roților le-ar pune în evidență.

  • Spatele - este și el stilizat, începând de la stopuri cu semnătură luminoasă în formă de „Y”, mult mai evidentă față de modelul anterior și revitalizarea hayonului până la un eleron mult mai agresiv. Un carlig remorcare Duster poate fi util, indiferent de model.

  • Mânerele - nu în ultimul rând, sesizăm „dispariția” mânerelor de la portierele din spate, fiind poziționate mai sus, în zona geamurilor.

Interiorul


  • Materialele - în ceea ce privește materialele de fabricație, nu sunt schimbări majore. Pe scurt, același plastic tare. Cu semnătura Y care continuă și la interior, remarcăm, totuși, că s-a încercat o altă abordare de asamblare a elementelor interioare. Mai atractivă și, sperăm, chiar mai bună decât la modelul anterior.

  • Ecranul central - este mai ușor de citit și controlat, fiind poziționat puțin mai sus în consola de bord. Ecranul a crescut în diagonală, având acum 10.1 inch. De asemenea, sistemul multimedia Media Nav Live, cu Android Automotive, ține pasul cu cerințele moderne, prezentând multiple conexiuni pentru o experiență confortabilă. Echipările premium de Duster 3 primesc un tablou de bord digital cu 3 fundaluri.

  • Sistemul de fixare - să nu omitem nici noul sistem de fixare YouClip, în 4 sau 6 puncte, care permite fixarea mai multor tipuri de obiecte, așa cum este telefonul. Până și în portbagaj poți avea două asemenea puncte utile pentru fixarea unei plase de cumpărături, de exemplu.

  • Portbagajul - că tot am vorbit de portbagaj, avem un prag de încărcare mai jos, ceea ce ajută la urcarea mai ușoară a bagajelor grele. Un aspect vizibil îmbunătățit față de Duster 2.

Platformă

O altă noutate vine în privința platformei de construcție. Astfel, Duster 3 este construit pe platforma CMF-B, spre deosebire de vechile generații ce au fost construite pe platforma B0. Platforma se regăsește deja pe modele mai recente de Renault Clio sau Renault Captur, fiind mai competitivă în ceea ce privește motorizările sau sistemele obligatorii de asistență la condus (ADAS) și, totodată, mai flexibilă în ceea ce privește lungimea mașinilor. Așadar, cei de la Renault nu au neglijat următoarea generație de Duster.

Motorizări

În contextul european de renunțare la motoarele diesel și de apariția normei de poluare Euro 7, noul Duster se aliniază cerințelor viitorului și vine cu motorizări fără motorină. De altfel, platforma de construcție CMF-B permite hibridizarea, nu însă și electrificarea 100% a Dusterului. Mai avem de așteptat până la un Duster pur electric.

Așadar, principala noutate este că Duster 3 vine într-o variantă de motorizare hibridă, cu 140 CP, deja testată pe modelul Jogger. Se mai adaugă o versiune mild-hybrid 48V TCe 130 CP, dar și o motorizare accesibilă, pe benzină+GPL 100 CP, denumită ECO G-100. Cutia de viteze este atât manuală, cât și automată, în funcție de motorizare. Singurul Duster 3 cu tracțiune 4x4 este modelul mild-hybrid. Încă nu avem un Duster automat 4x4.

Noul Duster este mai atractiv, dar păstrează un punct comun așa cum acest SUV ne-a obișnuit deja: o mașină spațioasă de familie, accesibilă și, credem noi, la fel de fiabilă.


Despre autor:


Ultima actualizare: 26 Februarie 2024 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.