Mai mult ca sigur că nu îți este străin faptul că avem în creier o bază imensă de date care stochează absolut tot ce se întâmplă pe parcursul vieții. De la primele amintiri cu tine de când te alergai prin parc, și până la ce ai mâncat aseară. Ei bine, cea mai importantă componentă care ține toată această bază de date a amintirilor în picioare este memoria, care este de mai multe feluri. Și cel mai interesant tip de memorie este mai mult ca sigur memoria olfactivă. Adică, diferite mirosuri rămân cu tine o viață întreagă. Și un astfel de exemplu care mai mult ca sigur că o să îți trezească niște amintiri este mirosul copacilor care înfloresc primăvara sau mirosul foarte specific care rămâne după o ploaie de vară. Asemenea exemple se pot da la nesfârșit. Ceea ce este cert este că mintea umană înregistrează anumite mirosuri care o marchează și le asociază cu niște momente plăcute. Asta se întâmplă și în cazul parfumurilor.

Atunci când faci cunoștință cu o persoană nouă, în primele secunde de când ați dat mâna îi simți parfumul. Și după ce ai cunoscut-o, pe parcurs, când o să mai simți acel miros de parfum, îți vei aminti imediat de întâlnirea pe care ai avut-o cu acea persoană.

Parfumurile sunt un subiect foarte interesant de studiat, mai ales că au și o istorie bogată de peste 5000 de ani. Și ca un mic fun fact, știai că tămâia a fost primul parfum folosit vreodată. A fost folosit prima dată de către egipteni, iar după de greci, arabi și romani. După aceea, oamenii încet, dar sigur, au început să facă unguente parfumate și au făcut din parfumuri un simbol al statutului social ridicat. Așa că, e păcat să nu afli mai multe despre parfumuri și despre cum să le alegi pe cele mai potrivite pentru tine, chiar din articolul de astăzi. Și dacă erai în căutare de parfumuri și nu știai ce să alegi sau cum să-l alegi, iată ce-i de știut.

Parfumul de damă și misterul din jurul lui

Când alegi parfumurile, indiferent că sunt parfumuri bărbătești sau parfumuri de damă, o faci pentru a ieși în evidență, pentru a atrage atenția. Și tocmai de-asta, parfumurile trebuie să fie diferite, dar să ți se și potrivească. Momentan, îți vom vorbi doar despre parfumurile de damă, mai exact despre frumusețea notelor florale intense, a fructelor care le acompaniază sau a notelor sobre care fac deliciul oricui.

Având în vedere că parfumurile de damă sunt de obicei mult mai dulci, trebuie să ai grijă la intensitatea parfumului. Mai ales dacă nu ești fana unor aprfumuri foarte pronunțate și puternice, cel puțin în timpul zilei. În schimb, la ocazii speciale, noaptea, la petreceri, în club sau la întâlniri, un parfum puternic și mai intens este potrivit, ba chiar recomandat. Pe timpul zilei, la birou, la facultate sau la o cafea, un parfum mai dulce și nu atât de intens este ceea ce îți trebuie.

Citeste si:
Arome de lux - care sunt cele mai rare și costisitoare ingrediente...
Arome de lux - care sunt cele...

Un alt aspect important este personalitatea ta. De exemplu, dacă ești o persoană mai sociabilă și care intră în contact cu multe persoane pe parcursul zilei, atunci, un parfum floral sau cu note acvatice o să ți se potrivească. În schimb, dacă ești o persoană mai serioasă, atunci parfumurile mai dure și mai pronunțate o să îți complimenteze personalitatea.

Parfumurile bărbătești și puterea de care dau dovadă

Așa cum am spus deja mai sus, atunci când îți alegi un parfum bărbătesc sau de damă, trebuie practic să te alegi pe tine. Să te gândești la cum ai vrea tu să te privească lumea și să alegi parfumul în consecință.

Când vine vorba de parfumurile bărbătești, ele nu sunt dulci, precum cele de damă, ci sunt mai sobre și mai tari. De aceea, și în acest caz este să iei în calcul momentul zilei, dar și ținuta. De exemplu, la o ținută casual, purtată la birou, pe timpul zilei, poți apela și la un parfum dulce, dar și la unul fresh, cu note fructate sau marine.

Citeste si:
1 Iunie, Ziua Copilului - o scurtă istorie
1 Iunie, Ziua Copilului - o...

Și în acest caz avem personalitatea drept criteriu, doar că este cu o noutate. Care este ea? Pe lângă personalitate, parfumurile bărbătești se aleg și în funcție de vârstă. Dacă ești un bărbat sociabil și tânăr, un parfum mai fructat sau cu note marine este potrivit. În schimb, dacă ești un bărbat aflat deja la a doua tinerețe, ai nevoie de un parfum puternic, pătrunzător și sobru, care să umple camera atunci când intri undeva.

Un ultim criteriu foarte important

Printre cele mai importante criterii de selecție ale unui parfum este anotimpul. Multă lume nu știe sau nu ține cont de acest criteriu absolut elementar. De exemplu, primăvara, notele florale sunt la ordinea zilei, iar vara, notele de citrice sunt cele mai populare. Și când vine sezonul rece, adică toamna și iarna, parfumurile pronunțate, cu tabac sau cu mosc sunt cele mai potrivite.

Citeste si:
Președintele Ucrainei: Asediul orașului Mariupol va intra în...
Președintele Ucrainei:...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Octombrie 2023 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.