Câinele, cel mai bun prieten al omului, a făcut parte din viețile noastre timp de zeci de mii de ani. Acești companioni devotați aduc bucurie și confort, sprijin emoțional și beneficii pentru sănătate, dar și o doză serioasă de responsabilitate. Una dintre aceste responsabilități importante ale proprietarilor de câini este sterilizarea, un gest de o importanță esențială pentru binele individual și la nivel de populație canină.

Sterilizarea este mai mult decât o opțiune, este o obligație a proprietarilor, având în vedere impactul pozitiv pe care îl are asupra câinilor și a comunităților în care trăiesc.

Sterilizarea permite controlul populației canine

Unul dintre cele mai importante beneficii ale sterilizării obligatorii a câinilor este controlul populației canine. Gestatia la caini durează doar două luni, iar o pereche de câini nesterilizați poate genera, cu ajutorul urmașilor lor, sute de pui în doar câțiva ani. Această creștere exponențială a numărului de câini duce la supraaglomerarea adăposturilor, la probleme de sănătate publică și la o serie de incidente și accidente pe care toată lumea și-ar dori să le evite.

Câinii nedoriți, abandonați sau născuți pe stradă sunt expuși riscului de îmbolnăvire, foamete și o mulțime de alte pericole. Sterilizarea constantă a câinilor, inclusiv a celor cu stăpân, contribuie la scăderea numărului de câini abandonați și la asigurarea unei vieți mai bune a patrupedelor aflate în custodia oamenilor.

Sterilizarea are beneficii importante pentru sănătatea câinilor

Sterilizarea nu este doar un mijloc de control al populației canine, ci aduce o serie de beneficii importante și pentru sănătatea patrupedelor. Sterilizarea câinilor contribuie la prevenirea unor boli grave, precum cancerul mamar sau infecțiile urinare de tipul piometrului. Aceste probleme de sănătate a femelelor pot fi fatale în absența unui tratament adecvat.

La masculi, sterilizarea contribuie la reducerea riscului de apariție a afecțiunilor de prostată și previne o serie de comportamente nedorite de tipul agresivității sau al părăsirii domiciliului în căutarea femelelor în călduri.

Sterilizarea previne apariția unor comportamente nedorite și a unor incidente periculoase. Câinii nesterilizați au o probabilitate mai mare de a deveni agresivi sau hiperactivi, în special în perioada căldurilor sau când se află în compania unor câini de sex opus. Aceste comportamente generează conflicte cu alți câini și cresc riscul de accidente rutiere.

Citeste si:
10+ imagini care demonstreaza ca viata de caine e... mai buna decat...
10+ imagini care demonstreaza...

Sterilizarea contribuie la binele comunității

Sterilizarea câinilor fără valoare de reproducție nu aduce beneficii doar la nivel individual, ci și la nivel de populație și comunitate. Câinii sterilizați sunt, de multe ori, mai ușor de gestionat și au o probabilitate mai mică de a crea probleme vecinilor. Reducerea numărului de câini fără stăpân se asociază unei scăderi a riscului de mușcături sau atacuri necontrolate, aducând un beneficiu important pentru sănătatea publică.

Sterilizarea câinilor contribuie la reducerea presiunilor financiare la nivelul adăposturilor de animale și al autorităților locale. Acești bani pot fi investiți în rezolvarea altor probleme publice sau pot permite o îngrijire și o reabilitate de calitate a câinilor aflați în adăpost, în vederea creșterii șanselor de a fi adoptați.

Citeste si:
Prieteni de nedespartit. Un caine a devenit ghid pentru amicul lui orb
Prieteni de nedespartit. Un...

Sterilizarea este obligatorie prin lege

Legislația în vigoare la nivel național îi obligă pe toți proprietarii de câini fără valoare reproductivă să își sterilizeze animalele. Valoarea reproductivă este atestată doar de Asociațiile Chinologice Județene, în urma arbitrării exemplarelor de rasă, cu pedigree, în cadrul competițiilor naționale sau internaționale. Refuzul sterilizării câinilor personali, înmulțirea acestora și abandonul sunt considerate contravenții, respectiv infracțiuni, și se pedepsesc conform legii.

Lăsând la o parte cadrul legal, conform căruia toți proprietarii sunt obligați să își sterilizeze câinii, decizia aceasta nu ar trebui privită ca o opțiune, ci ca o responsabilitate esențială a oricărui proprietar. Sterilizarea în masă a câinilor are un impact semnificativ asupra controlului populației canine, a sănătății câinilor și a comunităților umane. Orice medic veterinar responsabil îți va spune că sterilizarea este un gest de iubire și grijă față de prietenii patrupezi.

Citeste si:
[FOTO] Cainii bogati de pe Instagram
FOTO  Cainii bogati de pe...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Octombrie 2023 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.