Lumina din dormitor este esențială atunci când vrei să creezi o atmosferă relaxantă și confortabilă în spațiul tău principal de odihnă din casă. Și orice ritual de seară ai avea, fie că stai pe social media, citești o carte sau poate chiar meditezi ca să te pregătești pentru o noapte de somn bun, alegerea corectă a corpurilor de iluminat poate să cântărească mult în experiența somnului tău.

Tocmai de aceea, am adunat în acest articol câteva sfaturi despre cum să alegi corpuri de iluminat pentru dormitor, mai ales veioze și spoturi led, care sunt ideale pentru această cameră a casei tale. Dar să le luăm pe rând.

Ce trebuie să știi când alegi veioza pentru dormitorul tău:

Este cea mai clasică alegere pentru iluminat în dormitor, fiind o lumină discretă, care nu deranjează și te ajută să treci de la lumina puternică din celelalte camere la una plăcută de seară. Le poți pune pe noptieră și chiar reușesc să dea o notă de eleganță camerelor. Ai grijă doar să fie din aceeași poveste de design cu restul obiectelor din cameră și să aibă o dimensiune corectă. Poți alege becuri cu intensitate reglabilă și așa chiar vei reuși să obții un super efect și intensitatea dorită în funcție de ce îți place să faci seara înainte de culcare.

Ca să ai o cameră frumos iluminată, poți urma și câteva sfaturi ca să alegi veioza potrivită:

Dimensiunea: e bine să nu alegi o veioza care să cadă de pe noptieră pentru că e prea mare sau să alegi una prea mică și nepotrivită pe nevoile tale de lumină. Așa că judecă bine spațiul și vezi cum poți să alegi echilibrat. Poate mai multe veioze mai mici sunt o soluție bună pentru tine

Culoarea și designul: Ai grijă să alegi veioza care să se potrivească cu stilul și personalitatea ta, dar și cu toate culorile dominante din dormitor. De exemplu, dacă ai un șifonier albastru, poți alege cu încredere și o veioză albastră. Așa obții armonie vizuală și o atmosferă plăcută.

Materialele: La capitolul material, te sfătuim doar să stai departe de plastic. Nu este un material deloc calitativ și, deși poate să fie o opțiune mai ieftină, vei obține mai greu un stil mai frumos și mai elegant cu plastic. Alege o veioză din lemn sau metal, pentru că vor rezista și mai bine în timp și vor arăta și mult mai bine.

Citeste si:
Se retrage sau nu Mihaela Rădulescu din lumina reflectoarelor: „Ce...
Se retrage sau nu Mihaela...

Dacă veioza este opțiunea clasică, varianta mai modernă este să îți pui în dormitor spoturi led. Frumusețea acestora este că îți oferă o lumină direcționată și poți evidenția anumite colțuri ale camerei, precum rafturile cu cărți, plante, colțul în care citești, un fotoliu etc.

O altă parte interesantă atunci când alegi spoturi led este că te poți juca mult mai mult în ceea ce privește culorile din cameră. Mai ales dacă alegi spoturi ce își schimbă culoarea. Și sunt și foarte eficiente din punct de vedere energetic, mai eficiente decât becurile clasice.

Uite cum aleg spoturile led potrivite.

Integrare perfectă: Gândește-te ce obiect din cameră vrei să evidențiezi. Să zicem că vrei leduri în jurul tăbliei patului. Măsoară bine lateralele tăbliei și apoi asigură-te că alegi leduri în dimensiunea potrivită.

Citeste si:
Ora Pământului 2021. Luminile se sting între orele 20:30 - 21:30
Ora Pământului 2021. Luminile...

Iluminare ambientală: Dacă nu vrei neapărat să evidențiezi în cameră un obiect, atunci plasează câteva spoturi led direct în tavan și direcționează-le către pereți, ca să ai un efect de lumină indirectă care îți va încălzi camera și îi va da un aer care să te inspire să te relaxezi.

Evidențiere: Dacă ai în cameră o oglindă, de exemplu, sau un tablou foarte frumos, poți folosi leduri ca să le scoți în evidență.

În concluzie, atunci când alegi corpuri de iluminat pentru dormitor, ține cont de stilul decorului, dimensiunea camerei și activitățile pe care le desfășori în dormitor. Veiozele reprezintă o alegere clasică și elegantă, în timp ce spoturile LED adaugă o notă modernă și practică. Combinația dintre aceste două tipuri de corpuri de iluminat poate transforma dormitorul tău într-un spațiu confortabil și relaxant, unde te vei bucura și de nopți odihnitoare și momente de relaxare.

Citeste si:
Baia îngustă: cum o amenajezi eficient și modern
Baia îngustă: cum o amenajezi...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 August 2023 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.