Durerea de spate este o problemă comună de sănătate întâlnită des la tot mai multe persoane. Deși vârsta ar trebui să fie un criteriu în acest sens, din păcate, stilul de viață al oamenilor din ziua de azi duce la astfel de dureri din ce în ce mai des, chiar și la persoanele foarte tinere. Întâlnim chiar și adolescenți sau persoane până în 30 de ani care se plâng de dureri de spate, unele chiar severe. Sportivii, tinerii care lucrează ore în șir în picioare, la calculator sau conduc mașina pe distanțe lungi zi de zi, sedentarismul și fumatul își pun amprenta pe starea de sănătatea a multora dintre noi. Dacă uneori durerea de spate este trecătoare, alteori aceasta persistă pe parcursul unui număr mai mare de zile, ajungându-se la imposibilitatea de a ne mișca normal și de a ne desfășura activitățile cotidiene. În astfel de cazuri este indicat să apelăm la un consult medical, pentru un diagnostic corect. Una din cele mai frecvente afecțiuni este hernia de disc în zona lombară, cunoscută și sub numele de lombalgie.

Lombalgia, sau durerea lombară, după cum o numesc oamenii, este o boală legată de zona vertebrelor lombare. Regiunea lombară este alcătuită din cinci vertebre așezate una deasupra celeilalte, care sunt conectate reciproc de vertebrele superioare și inferioare prin intermediul articulațiilor. În limbajul comun și mai ales în rapoartele medicale, pentru a identifica vertebrele afectate de o anumită boală, se folosește litera L pentru a le desemna. Deci, de exemplu L4 și L5 sunt denumirile celei de-a patra și a cincea vertebre lombare. Între fiecare două vertebre există o masă elastică, discul intervertebral, care controlează îndoirea, înclinarea și arcuirea. Discul intervertebral este un inel format dintr-o teacă ligamentară și un miez asemănător unui jeleu. În interiorul fiecărei vertebre există o deschidere, vertebrele dispuse una deasupra celeilalte formează astfel un fel de canal, în interiorul căruia se află măduva spinării.

Cauzele durerii pot fi multiple, precum cele expuse mai sus, însă mai există și altele, legate de alte afecțiuni după cum urmează:

Artroză de șold - Este o afecțiune degenerativă în care articulațiile se uzează și fiecare mișcare devine dureroasă și obositoare. Este o boală legată de vârstă, dar nu este un lucru neobișnuit să apară chiar și la tineri. Cauza ar trebui găsită în postura incorectă legată de muncă sedentară, leziuni anterioare, boli tratate incorect în timpul vieții. Descoperirile numite osteofite (creșteri osoase pe coloana vertebrală care apar în locurile de uzură sau răni) sunt adesea găsite în timpul unei examinări cu raze X. În tratamentul acestui fenomen patologic, se obișnuiește mai întâi să se recomande „odihna coloanei vertebrale” și să limitezi mișcarea articulațiilor, cu un corset care poate fi purtat doar în anumite ore ale zilei sau doar când sunt efectuate activități mai solicitante. Pot ajuta și medicamentele antiinflamatoare ( tot preț de câteva zile) înainte de începerea tratamentului de kinetoterapie menit să ușureze contracțiile musculare și să elimine inflamația.

Citeste si:
Tratamentul laser în stomatologia pediatrică - ce afecțiuni dentare...
Tratamentul laser în...

Hiperlordoza- Vorbim despre îndoirea extremă a coloanei lombare și aplatizarea curburii acesteia. După cum am explicat mai devreme, coloana lombară este formată din părți a căror poziție formează o curbă numită lordoză. Această curbură are o anumită rază și când această crește vorbim de hiperlordoză.

Hernie sau proeminență (protuzie) a discului intervertebral -Discul intervertebral are o anumită dimensiune, pe care o putem compara cu dimensiunea altor discuri. Din cauza vârstei înaintate sau din cauza unei leziuni a discului intervertebral, poate apărea o situație în care spațiul dintre una sau mai multe vertebre este redus. Vorbim despre boli precum hernie de disc sau proeminență, în care funcția de amortizare a discurilor este redusă. Această afecțiune poate fi „normală” la o persoană în vârstă, dar adesea și tinerii suferă de această boală. Viața și muncă sedentară cresc riscul apariției acestei boli, așa că ar trebui să evităm factorii care conduc la această disfuncție. Pot fi efectuate tratamente de kinetoterapie pentru lombalgie legată de hernie de disc - Bio Ortoclinic.

Citeste si:
Andreea Mantea a renunțat la tratamentul pentru boala autoimună de...
Andreea Mantea a renunțat la...

Discul intervertebral suferă de-a lungul anilor un proces degenerativ, devenind din ce în ce mai rigid și mai puțin elastic. În timpul acestui proces, se poate rupe automat, determinând ca materialul gelatinos să se inflameze fără a elibera gelul conținut în miezul discului. În cazul în care discul intervertebral se rupe complet, gelul din nucleul gelatinos curge de obicei și pătrunde în zonele înconjurătoare, provocând probleme de compresie care afectează structurile neurologice (senzoriale, motorii). Această afecțiune patologică se numește sciatică. Diferența dintre cele două boli (protruzie și hernie) este în gradul de afectare a discului. Protruzia este mai puțin gravă decât hernia, dar dureroasă. De subliniat că multe persoane au proeminențe sau hernii fără să știe, de multe ori diagnosticul lor fiind descoperit accidental în timpul unui examen de rutină. Tratamentul poate reduce această deteriorare a discului. Trebuie avut în vedere faptul că o astfel de boală nu poate fi vindecată ușor și definitiv. În majoritatea cazurilor, însă, este posibil să înveți să trăiești cu această boală. Este important să abordăm problema în mod corect, cu tratament postural care vizează echilibrarea părții afectate, limitarea suprasolicitării și încercarea de a restabili spațiul dintre vertebre, astfel încât discul să nu apese pe terminațiile nervoase.

Citeste si:
Hemoroizii în sarcină: prevenție și tratament
Hemoroizii în sarcină:...

Stenoza coloanei vertebrale -Este vorba despre o îngustare a canalului spinal cauzată în principal de degenerarea artritică la pacienții care sunt predispuși la asta. Ca rezultat, terminațiile nervoase sunt comprimate. Cel mai frecvent simptom este șchiopătarea sau incapacitatea pacientului de a merge pe distanțe lungi, precum și nevoia de a se opri după fiecare plimbare scurtă. Uneori, acest simptom este legat și de alte boli de tipul artritelor, cum ar fi artroza articulației șoldului. Tratamentul final este, în această situație, intervenția chirurgicală, chiar și la pacienții în vârstă. Se bazează pe o laminectomie (înlăturarea chirurgicală a părții din spate a arcului spinal care acoperă terminațiile nervoase). O astfel de intervenție este o chestiune foarte delicată. Operația se efectuează exclusiv după tratamentul de kinetoterapie care vizează atenuarea durerii. Este important să apelăm numai la experți cu experiență în toate tipurile de proceduri.

Citeste si:
Alimente sigure în timpul tratamentului ortodontic: ce poți mânca...
Alimente sigure în timpul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Iulie 2023 - 01 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.