Bicarbonatul de sodiu este un compus chimic, solid, cristalin, alb și solubil în apă. Acesta este o substanță alcalină slabă, cu un pH între 8 și 9, si are o serie de proprietăți fizice și chimice importante. În organismul uman, bicarbonatul de sodiu se regăsește în mod natural și are rolul de a regla pH-ul sangvin și de a ajuta la funcționarea normală a sistemului digestiv. 

Utilizări ale bicarbonatului de sodiu în gospodărie

Iată mai multe despre bicarbonatul de sodiu: beneficii, proprietati, utilizari! Acesta este un agent-tampon, având capacitatea de a neutraliza acizii și bazele, stabilizând astfel nivelul pH-ului. Este un ingredient care poate fi utilizat în multe scopuri de curățare în gospodărie.
Fiind non-toxic și ecologic, poate fi o alternativă mai sigură la produsele de curățare comerciale care conțin substanțe chimice dure. Acesta poate fi folosit pentru curățarea suprafețelor din bucătărie și baie, precum aragazul, chiuveta, cada sau toaleta. Pentru a curăța murdăria, se poate amesteca bicarbonatul de sodiu cu apă și se aplică pe suprafața murdară, lăsându-se să acționeze câteva minute, apoi se șterge cu o cârpă umedă.

O altă utilizare a bicarbonatului de sodiu în gospodărie este ca înălbitor pentru haine. Se poate adăuga o jumătate de ceașcă de bicarbonat de sodiu în mașina de spălat, împreună cu detergentul obișnuit, pentru a menține culorile vii și a preveni decolorarea hainelor. Pentru a curăța și decalcifia cafetierele, fiarele de călcat sau mașinile de spălat vase, bicarbonatul de sodiu poate fi amestecat cu apă caldă și turnat în rezervorul aparatului, lăsându-se să acționeze câteva minute, apoi se clătește cu apă curată.

Beneficiile bicarbonatului de sodiu în alimentație

Bicarbonatul de sodiu este capabil să elibereze dioxid de carbon (CO2) atunci când este încălzit sau amestecat cu acizi, ceea ce îi conferă proprietăți de agent de afânare în industria alimentară. Astfel, poate fi utilizat în prepararea prăjiturilor și pâinii ca agent de creștere, reacționând cu acizii din aluat și formând dioxid de carbon, care ajută la ridicarea și aerarea produselor de panificație. Acesta poate ajuta la prevenirea scăderii pH-ului în procesul de fermentație, ceea ce contribuie la prevenirea dezvoltării bacteriilor și a mucegaiului.

Citeste si:
Metode prin care poți folosi bicarbonatul de sodiu pentru grădina ta
Metode prin care poți folosi...

Pe lângă utilizarea sa în bucătărie, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și pentru a neutraliza mirosurile neplăcute din frigider. Păstrarea unui recipient deschis cu bicarbonat de sodiu în interiorul frigiderului ajută la menținerea unui mediu proaspăt și fără mirosuri. De asemenea, bicarbonatul de sodiu adăugat în apa de gătit a legumelor poate ajuta la menținerea culorii vii și la îmbunătățirea texturii acestora. Cu toate acestea, este important să se folosească cu moderație pentru a evita supraîncărcarea legumelor.

În ceea ce privește beneficiile sale pentru sănătate, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit ca un remediu natural pentru unele afecțiuni digestive, precum arsuri la stomac sau reflux gastroesofagian. De asemenea, poate fi utilizat pentru detoxifierea organismului și pentru a combate efectele negative ale unor substanțe toxice, precum metalele grele. Cu toate acestea, este important să se consulte un medic înainte de a utiliza bicarbonatul de sodiu în scopuri terapeutice, deoarece poate avea efecte adverse. [1].

Citeste si:
VIDEO Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu în Cola
VIDEO Ce se întâmplă dacă pui...

Bicarbonatul de sodiu pentru înfrumusețare

Bicarbonatul de sodiu poate fi un ingredient util în rutina de înfrumusețare zilnică. Acesta se găsește în unele produse cosmetice si poate fi utilizat si ca atare, in diverse preparate, in scop cosmetic, de exemplu:

• pentru albirea dintilor;
• în măști exfoliante;
• în măști pentru tenul gras.

Este important să nu folosești bicarbonatul de sodiu prea des sau în exces, deoarece poate usca și irita pielea. De asemenea, este important sa eviți utilizarea acestuia dacă ai pielea sensibilă sau uscată. Îți recomandăm să discuți cu un medic înainte de a utiliza bicarbonatul de sodiu în scop cosmetic sau pentru probleme de sănătate.

Sursă de referință:

1. Raman, Ryan. “23 Benefits and Uses for Baking Soda.” Healthline, Healthline Media, 24 Nov. 2017, www.healthline.com/nutrition/baking-soda-benefits-uses. Accessed 16 June 2023.

Citeste si:
7 moduri naturale prin care poti sa albesti hainele fara sa...
7 moduri naturale prin care...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Iunie 2023 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.