Alegerea unui scaun de birou poate fi o sarcină presărată cu tot soiul de capcane. Multe persoane se gândesc că scaunul de birou nu reprezintă decât un alt loc de așezat și folosesc un scaun oarecare atunci când lucrează la computer, alții se lasă atrași de confortul unul scaun directorial, uitând că acest tip de scaun nu este nicidecum unul creat pentru oameni care stau la calculator opt, nouă ore pe zi. Câteva persoane, constrânse fiind de lipsa spațiului, sunt de părere că un scaun pliant este alegerea perfectă, acesta putând fi ascuns imediat într-o debara atunci când jobul a luat final.

Toate aceste persoane din exemplele de mai sus vor conștientiza abia mai târziu că nu au făcut cea mai bună alegere, mai ales atunci când vor începe să se plângă de dureri de spate, umeri sau ceafă, dar și de oboseală musculară. Atunci, care este soluția, te-ai putea întreba, pentru cei care petrec ore lungi la birou, pe scaun? Pentru a nu pica și tu în capcanele menționate anterior, îți vom oferi în rândurile următoare unele dintre cele mai inspirate idei privind tipurile de scaun potrivite pentru ore îndelungate la birou. Iată despre ce modele de scaune de birou este vorba!


  1. Scaun de birou ergonomic


Scaunele ergonomice sunt cele mai recomandate modele de scaune pentru persoanele care lucrează ore în șir la birou, deoarece se consideră că un scaun ergonomic de birou oferă cel mai bun mix dintre susținere și confort. Dat fiind ca primele zone care au cel mai mult de suferit de la statul permanent pe scaun sunt spatele și coloana vertebrală, iar pe termen lung acestea vor aduce prejudicii posturii corpului, scaunele ergonomice sunt concepute special pentru a susține aceste zone. Aceste tipuri de scaune sunt construite având în minte susținerea adecvată a spatelui și a umerilor.

Unul dintre cele mai importante avantaje ale unui scaun de birou ergonomic este ajustabilitatea acestuia. Functia TILT, ajustarea înălțimii, ajustarea spatarului și a sprijinului pentru brațe sunt esențiale pentru un scaun ergonomic bun, alături de prezența unor roți rezistente, pentru o deplasare facilă. Mai mult decât atât, există modele de scaune ergonomice de birou cu suport lombar suplimentar sau chiar și cu o tetieră ajustabilă.

Scaunele de birou ergonomice vin adesea și cu tapițerie de tip mesh, care permite circulația aerului în zona spatelui, un alt element care sporește efectul de confort în timpul lungilor ore petrecute le birou. Multiplele lor elemente ajustabile, curbura specială a spătarului, susținerea pe care o oferă coloanei și zonei cervicale, transformă scaunele ergonomice în tipurile preferate de scaune de birou ale celor care lucrează mult timp în poziții fixe.

Citeste si:
Jorge, în scaun cu rotile la aeroport. Fostul Faimos s-a întors de...
Jorge, în scaun cu rotile la...


  1. Scaun de birou de tipul kneeling chair


O altă idee excelentă de scaun de birou potrivit pentru cei care petrec timp îndelungat în fața calculatorului este și scaunul tip kneeling chair, conceput special pentru a susține zona lombară și coloana de jos în sus. În timp ce șezutul stă ferm pe un scaun ușor înclinat, iar genunchii se sprijină pe o altă pernă aflată în față, mai jos și oblic de șezut, coloana este liberă să-și ajusteze poziția în raport cu acest puncte.

Aceste modele de scaune îi ajută nu doar pe cei care au nevoie de protecție pentru zona lombară, ci și pe cei care se mișcă pentru mult timp deasupra unui spațiu de lucru. Scaunul kneeling chair poate fi folosit atât cu picioarele sprijinite de podea, cât și cu genunchii fixați pe suportul scaunului.

Citeste si:
5 aspecte de care să ții cont când alegi cadoul pentru colegul de...
5 aspecte de care să ții cont...


  1. Scaun de birou de gaming


Nimeni nu poate nega faptul că scaunele de gaming sunt o categorie cu totul aparte de scaune de birou, reprezentând combinația ideală dintre un fotoliu comod, un scaun de mașină de curse și un scaun ergonomic. Multe dintre modelele de scaune de gaming includ sprijin pentru zona lombară, cap, precum și pentru brațe. Este drept, mobilitatea nu este punctul forte al scaunelor de gaming, însă acestea au un aport excelent în protecția și relaxare corpului, în așa fel încât un gamer să poată fi preocupat doar de consola de jocuri.

Acestea și-au creat loc în topul celor mai potrivite modele de scaune pentru ore lungi petrecute la birou, căci reușesc să asigure postura corectă a corpului în timpul jobului. Nu este de mirare că există un interes major pentru această categorie de scaune de birou!

Citeste si:
Amenajarea biroului personal, secretul productivității
Amenajarea biroului personal,...

Și tu petreci ore îndelungate la birou? Dacă răspunsul este da, tu ce tip de scaun de birou ai alege din cele enumerate? Pune în balanță calitățile fiecăruia și orientează-te spre modelul care se potrivește cel mai bine preferințelor tale!


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Ianuarie 2023 - 03 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.