Unul dintre cele mai bune momente ale zilei este dimineața, la prima oră. Nimic nu se compară cu liniștea matinală sau cu lumina care intră pe fereastra bucătăriei tale.

La fel cum nimic nu se compară cu o cafea sau un caffe latte pregătite la un espressor automat. Dacă un espresso scurt sau lung este ușor de pregătit, prepararea unui late s-ar putea să te sperie puțin. Însă nu este cazul. Ai nevoie de câteva sfaturi de care să ții cont înainte să îți faci cel mai bun caffe latte chiar la tine acasă.

Alegerea cafelei potrivite

Cele mai renumite specii de cafea din lume sunt cafeaua arabica și cafeaua robusta, provenite din plantele Coffea arabica, respectiv, Coffea canephora.

Se consideră că arabica este primul soi cultivat de cafea în lume. Aceasta este originară din Etiopia și reprezintă aproximativ 60% din producția mondială de cafea. Acest soi de cafea este considerat și unul dintre cele mai sensibile, de aceea are nevoie de o atenție aparte. Se cultivă în zone înalte, de până la 2000 de metri altitudine. Are o aromă intensă, dar conține cu aproximativ 50%, mai puțină cofeină decât alte tipuri de cafea.

Cafeaua robusta este cultivată în Africa, Brazilia și Indonezia, iar spre deosebire de arabica poate fi cultivată și la altitudini mici, chiar și de 600 de metri și conține de două ori mai multă cofeină față de arabica.

Pentru un latte ai nevoie de un amestec clasic de arabica și robusta.

Alegerea laptelui potrivit

Pentru a obține un gust desăvârșit al unui caffe latte, ai nevoie de laptele potrivit. Îți trebuie un lapte integral, cu procent mare de grăsime. Acum există pe piață și lapte special pentru prepararea băuturilor cu cafea. Așadar, alege un astfel de lapte ca să te bucuri din plin de un gust deosebit.

Cum prepari un caffe latte

Acum că ai ales sortimentul potrivit de cafea și laptele care trebuie, poți trece la treabă. Pentru început este necesar să prepari 50 ml de cafea. Fie că alegi să o faci la espressor, la ibric sau în orice alt aparat de cafea, ține cont să aibă un gust intens, să fie un espresso adevărat, întocmai ca băutura ta să nu aibă gust predominant de lapte.

Citeste si:
Top 3 hobbyuri ce pot fi practicate acasă
Top 3 hobbyuri ce pot fi...

Toarnă, lapte de 3 ori mai mult, adică 150 ml, într-un recipient ca să îl poți spuma. Poți folosi aburitorul de la espressor sau presa franceză. Înainte de orice, laptele trebuie încălzit, dar nu fiert. În timp ce îl spumezi, ai grijă să obții cam 1 cm de spumă, pentru un caffe latte cremos și consistent, care să îți facă ziua frumoasă. Fii atentă ca spuma laptelui să nu facă deloc bule. Acestea oferă un aspect inestetic băuturii pe care o pregătești. Dacă vezi că încep să apară, fă așa cum ai văzut la cafenea: bate recipientul în care ai laptele de blatul de la bucătărie, astfel, bulele încep să se spargă și spuma redevine cremoasă.

Punctul culminant al preparării caffe latte-ului este turnarea în cana sau în paharul special. Ideal este să încălzești recipientul înainte, fără să fie fierbinte, dar nici călduț. Toarnă mai întâi espresso-ul proaspăt făcut, apoi, încet, laptele. Poți face și invers: să torni laptele mai întâi și apoi cafeaua. Indiferent ce metodă alegi, important e să îți iasă consistența care trebuie.

Citeste si:
Ghid practic pentru o curățenie eficientă la tine acasă
Ghid practic pentru o...

Acum că l-ai terminat de pregătit, îl poți savura ca atare. Poți să îl bei așa, simplu. Însă, dacă simți nevoia să fie mai dulce, poți adăuga miere sau puțin zahăr de cocos, scorțișoară sau pudră de cacao.

Cafeaua simplă sau orice altă băutură pe bază de cafea, savurată acasă, în diminețile frumoase din orice anotimp, alături de cineva drag sau singură, în liniște deplină, sunt parte din plăcerile mici care aduc bucurie în viață, chiar și câte un strop în fiecare zi.


Despre autor:


Ultima actualizare: 22 Decembrie 2022 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.