Pentru multe femei, concediul pentru creșterea copilului durează doi ani, timp în care copilul a fost îngrijit mai bine decât oricând în viața lui. După aceea, majoritatea copiilor merg la grădiniță. Dar cum găsești o instituție potrivită pentru copilul tău?

Alegerea unui loc într-o grădiniță joacă în mod firesc un rol important. În primul rând, bugetul este cel care determina alegerea, deoarece o grădiniță privată costă mult mai mult decât o grădiniță publică care ține de municipalitate.

Destul de multe grădinițe private comunică un concept educațional specific lumii exterioare și lucrează conform Montessori sau în direcția educației Waldorf sau au metode mult mai bine puse la punct. Să vedem:

Conceptul de educație

Destul de multe grădinițe private comunică un concept educațional specific lumii exterioare și lucrează conform Montessori sau în direcția educației Waldorf. Unele organisme publice urmăresc, de asemenea, astfel de abordări, dar ele sunt de obicei mai puțin eficiente în acest sens. Există două fețe ale aceleiași monede însă, cum este prezentat ceva în exterior și cum este de fapt. Totusi, grădinițele bune, sunt exact cum sunt prezentate

Dreptul de a avea un cuvânt de spus

O grădiniță privată depinde și de părinți și de cât contribuie aceștia. Dreptul de a avea un cuvânt de spus este strâns legat de dreptul la codeterminare și este necesar un nivel ridicat de angajament. Dacă vrei doar să ai grijă de copilul tău și altfel nu vrei să te implici în unele activități, ar trebui să alegi mai degrabă o grădinița publică. Familiile cu o viață de zi cu zi stresantă beneficiază și de o implicare puțin mai mică în grădiniță publică.

Financiar

Ar trebui să se știe că o grădiniță privată este mai scumpă. Costurile nu sunt însă tocmai mici nici măcar pentru grădinițele de stat dacă ne gândim la alte plăți ce le revin părinților.

Dimensiunea grupului

Grădinițele publice sunt de obicei mai mari, raportul de îngrijire fiind mai puțin bun. Un numar de copii mai mic nu este neobișnuit și oricine a trebuit vreodată să aibă grijă de mai mult de un copil mic știe cât de greu este să faci față copiilor de aici. Cei care apreciază faptul că propriul copil este perceput ca individ ar trebui, prin urmare, să acorde atenție unui procent mai scăzut de îngrijire a copiilor și, prin urmare, să aleagă o grădiniță precum gradinita particulara Teddybar, unde copiii au parte de un mediu mai restrâns.

Citeste si:
Banii sau familia? Care sunt cele mai importante lucruri pentru...
Banii sau familia? Care sunt...

Programul de îngrijire

O grădiniță privată poate fi deschisă doar dimineața, în timp ce grădinițele publice oferă de obicei îngrijire pe tot parcursul zilei. Pe de altă parte, poate fi mai ușor să găsești grădinițe private ce oferă program toată ziua. Grădinițele private au devenit din ce în ce mai utile pentru toți părinții care lucrează.

Instruire

Dacă este important că copilul să fie îngrijit de un educator instruit, ar trebui să apelezi la grădinițele publice, deoarece acolo de obicei se angajează educatori sau pedagogi pregătiți. Cu toate acestea, acum există diferențe în funcție de regiune. După cum se știe și de la profesori, adesea nu există destui candidați pentru educatori, astfel încât nici măcar cei care schimbă carieră nu mai sunt o raritate. Atât pedagogii, cât și alți îngrijitori calificați pot lucra în grădinițe private.

Citeste si:
Corina Caciuc, partenera lui Laurențiu Reghecampf, a născut cel...
Corina Caciuc, partenera lui...

Grădinița privată sau publică

În ambele grădinițe este o problema de locuri disponibile. Adesea însă este mai greu să accesezi o grădiniță de stat decât una privată. Știm cu toții cum funcționează cele de stat: mici cadouri în anumite ocazii și oferte de ajutor vă pot deschide cu siguranță ușa către această. Cu toate acestea, acest lucru este de obicei posibil numai acolo unde grădinița în sine decide cine este admis și cine nu. Dacă este însă o grădiniță privată, nu contează dacă ai sau nu rezidență în cartierul respectiv. Dacă sunt locuri, tot ce trebuie să faci este să plătești taxa.

În grădinițele private este mai probabil ca copiii să beneficieze de tratament egal. În grădinițele de stat, din păcate, mai sunt întâlnite și cazuri de tratament preferențial.

Citeste si:
Oana Ioniță, păcălită de fostul soț pentru a-l întoarce pe fiul ei...
Oana Ioniță, păcălită de...

Indiferent că vorbim de o grădiniță privată sau de stat, poate fi util să cereți o întâlnire față în față în avans și să intrați în contact cu persoană responsabilă pentru a decide cu privire la alegerea grădiniței cu mult timp înainte. Simpatia personală poate ajuta cu siguranță.

Dar există diferențe?

Grădinița de stat este condusă de obicei de un organism public sau de o asociație non-profit. Bisericile sunt, de asemenea, posibili sponsori. Furnizorii sunt responsabili pentru a se asigura că grădinița este finanțată, că sunt planificate și implementate noi clădiri sau că personalul este disponibil în număr suficient și cu suficiente calificări. De obicei există subvenții guvernamentale. Cele mai mari avantaje constau în contribuțiile mai mici și în legătura specială dintre copii. Copiii care merg împreună la grădiniță aici sunt adesea înscriși la o școală.

Citeste si:
Ilinca Vandici, confesiuni despre divorț și relația cu tatăl fiului...
Ilinca Vandici, confesiuni...

O grădiniță privată funcționează în primul rând economic și este mai puțin orientată spre scopuri non-profit. Trebuie să se plătească singură, nu există subvenții de la stat. Părinții plătesc contribuții mai mari pentru asta. Pe de altă parte, calitatea îngrijirii este de obicei mult mai ridicată, mai ales că și educatorii pot fi plătiți cu salarii mai mari.

În acest sens, grădinița privată poate fi o alternativă, mai ales dacă vorbim de plasarea copilului acolo pe termen lung. Cel puțin așa este atunci când ambii părinți trebuie să lucreze cu normă întreagă.

Până la urmă, este vorba despre o decizie personală și, desigur, financiară. Recomandăm părinților care au această dilemă să se gândească bine, să cântărească ambele opțiuni și să aleagă ceea ce este mai convenabil pentru copilul lor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Decembrie 2022 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.