Un tărâm plin de locuri extraordinare, vestigii antice inedite, peisaje superbe, orașe vibrante și stațiuni fermecătoare. Așa ar putea fi descrisă Turcia, poarta de acces între Asia și Europa și o țară uluitoare pe care o vizitează în fiecare an turiști de pretutindeni. Însă, cei mai mulți dintre ei se axează întotdeauna pe zonele populare și trec cu vederea comorile ascunse, destinațiile mai puțin explorate ale Turciei. Ei bine, dacă te gândești să faci o călătorie în această parte a lumii, iată câteva dintre obiectivele turistice mai puțin cunoscute pe care merită să le descoperi în Turcia:


  1. Templul lui Apollo


La o distanță de aproximativ 75 de kilometri de Kusadasi se află Didim, o stațiune de pe malul Mării Egee care se mândrește cu cel mai mare templu din lume. Ridicat în jurul anului 300 î.Hr, Templul lui Apollo este de o frumusețe rară. Chiar dacă a fost distrus în mare parte, ruinele sale încă evidențiază dimensiunile impresionantei construcții. Există numeroase hoteluri în Didim unde te poți caza pentru a putea explora în voie această zonă de o încărcătură aparte.


  1. Moscheea Çamlıca


Amplasată pe o colină din zona Üsküdar, noua moschee din Istanbul le depășește ca dimensiune pe cele din perioada clasică otomană, fiind mai mare decât Hagia Sophia. Lăcașul poate primi la rugăciune, în același timp, peste 60.000 de persoane și are o suprafață de 15.000 de metri pătrați. Moscheea Çamlıca este construită în stilul arhitecturii otomane și include camere pentru conferințe, o bibliotecă, un muzeu al artei islamice, precum și o parcare pentru 3.500 de autovehicule.


  1. Canionul Köprülü Canyon


Dacă ești pasionat de caiac sau ciclism ori vrei doar să te plimbi pe poteci așezate pe stânci, atunci îndreaptă-te spre Köprülü Canyon. Se întinde pe 14 kilometri, are mai multe ruine interesante și câteva ferme de păstrăvi. În canion a fost păstrat și un pod înalt de 27 de metri, construit în secolul al II-lea d.Hr, care încă se află în uz.


  1. Parcul Gülhane


În cazul în care vizitezi celebrul Palat Topkapi și zona vechiului oraș, poți să te odihnești puțin în Gülhane Park. Este unul dintre parcurile antice și printre cele mai extinse din Istanbul și se află în drumul ce duce către portul Eminönü.


  1. Palatul Dolmabahçe


La fel de opulent ca în vremea sultanului Abdul Mecit, cel care a ordonat construcția sa, Palatul Dolmabahçe are o suprafață de 15.000 de metri pătrați și 285 de camere, fără să fie socotite băile, anexele și holurile. Este cea mai mare și mai luxoasă reședință din Turcia, iar punctul culminant al unei vizite aici îl reprezintă intrarea în Sala Muayede, o incinta înaltă sub cupola căreia ar putea încăpea un bloc cu 12 etaje.

Citeste si:
Alegeri în Turcia/Scutin crucial: Primele rezultate parțiale după...
Alegeri în Turcia/Scutin...


  1. Valea fluturilor


Kelebekler Vadisi sau Valea fluturilor este situată în micul sat din Faralya, la 5 kilometri de Ölüdeniz. O adevărată bijuterie a naturii, aceasta este o zonă protejată, cu o priveliște extraordinară, în care nu există infrastructură, cu excepția unor case din lemn. Turiștii sunt bineveniți să doarmă pe plajă fină peste noapte și să admire speciile exotice de fluturi ce zboară prin canion în timpul plimbărilor de peste zi.


  1. Konya


O altă locație ascună a Turciei este Konya, unul dintre cele mai vechi orașe locuite din lume și fostă așezare a dervișilor, călugării musulmani. Aici, te uimește la tot pasul arhitectura specifică dinastiei Seljuk, în timp ce admiri Moscheea lui Alaaddin, Mausoleul lui Rummy și multe alte obiective pe care le vei descoperi în zonă.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....


  1. Phaselis


Un adevărat exemplu al modului în care cultura orientală, tradițiile creștine și moștenirea antică europeană sunt strâns împletite, Phaselis este un oraș antic mai puțin cunoscut decât Efes, dar la fel de frumos. Se află la poalele muntelui Tahtali și a fost fondat de coloniștii din Rodos în anul 693 î.Hr.


  1. Derinkuyu


Orașul ascuns sub pământ Derinkuyu dispune de 13 etaje și se extinde la o adâncime de aproximativ 85 de metri. Este parte a unei rețele complexe de mai multe orașe subterane descoperite în Cappadocia și există de cel puțin 2.700 de ani.


  1. Peștera Dim


O peșteră de stalactite, situată la 12 kilometri de Alanya și împărțită în două ramuri, una de aproape 50 de metri și cealaltă lungă de 360 de metri. Dim este a doua cea mai mare peșteră din Turcia și prezintă un tablou fantasmagoric, cu peisaje bizare și un lac subteran adânc.

Citeste si:
Cutremurele din Turcia, avertisment pentru noi. Cum ar fi afectată...
Cutremurele din Turcia,...

Turcia are un bagaj istoric și cultural impresionant, dar și un potențial turistic fantastic, iar asta o transformă într-una dintre cele mai populare destinații de vacanță. Fiecare loc al său se distinge prin ceva special, multe zone încă așteptând să fie explorate și apreciate la adevărata lor valoare de către turiști.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Decembrie 2022 - 06 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.