Creierul este centrul de control pentru întreg organismul uman și depinde cât de multă grijă avem de el pentru ca la vârste înaintate să nu ne ciocnim de probleme. Stilul de viață influențează direct sănătatea acestuia. Doctorul Vincent Fortanasce, profesor de neurologie la University of Southern California, a creat special un test cu ajutorul căruia oamenii pot stabili vârsta reală a creierului.

Cum poți stabili ce vârstă are creierul tău

„Cu cât devenim mai bătrâni, cu atât pierdem mai repede neuroni”, spune dr. Stuart Ritchie, cercetător la Centre for Cognitive Ageing and Cognitive Epidemiology din cadrul University of Edinburgh.

„Distrugerea neuronilor duce la micşorarea dimensiunilor creierului şi ştim acum că această micşorare este legată de pierderi ale capacităţilor cognitive.”, a mai spus doctorul.

De asemenea, se reduce și numărul conexiunilor cerebrale – legăturile dintre neuroni. Dr. Vincent Fortanasce, profesor de neurologie la University of Southern California, a creat un test special pentru a stabili vârsta creierului nostru. Tot ce trebuie să faceți este să răspundeți cu „adevărat” sau „fals” la un număr de 25 de afirmaţii, iar rezultatul va stabili starea creierului.

Ce vârstă are creierul tău? Fă testul

1. Dorm în fiecare noapte 7-8 ore (sau mai mult).

2. Mănânc zilnic cel puţin 5 porţii de fructe şi legume bogate în antioxidanţi.

3. Mănânc zilnic cel puţin o porţie de afine, mure sau zmeură.

4. Mănânc de cel puţin 3 ori pe săptămână peşte bogat în acizi omega-3, pregătit la grătar sau la cuptor.

5. Iau de cel puţin 5 ori pe săptămână suplimente de ulei de peşte sau ulei de in, bogate în acizi omega-3. .

6. Iau zilnic un supliment de acid folic şi o pastilă de multivitamine.

7. Iau zilnic o doză mică de aspirină.

8. Beau vin roşu sau suc de struguri roşii cel puţin de 5 ori pe săptămână.

9. Fac exerciţii fizice aproape zilnic, cel puţin câte 30 de minute odată (în total, cel puţin 3 ore de exerciţii fizice viguroase, pe săptămână).

10. Citesc cărţi dificile, rezolv cuvinte încrucişate sau Sudoku sau mă implic, de cel puţin 5 ori pe săptămână, în activităţi care necesită învăţare activă, memorizare, calcule, analiza şi rezolvarea unor probleme.

11. Am „gene ale longevităţii”; în familia mea au există/au existat mai multe persoane care au trăit peste 80 de ani fără a avea probleme de memorie.

12. Nivelul colesterolului total este sub 200 mg/dl.

13. Nivelul de LDL (colesterol „rău”) este sub 129 mg/dl.

14. Nu sunt obez (chiar în cazul unui exces ponderal, acesta nu trebuie să depăşească o anumitp limită: maximum 9 kg peste greutatea normală pentru o femeie, 13 kg pentru un bărbat).

15. Am o alimentaţie de tip mediteranean, bogată în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, seminţe şi fructe oleaginoase (alune, nuci) şi săracă în carne roşie, principala sursă de grăsimi fiind uleiul de măsline.

16. Folosesc ulei de măsline în loc de unt sau margarină, nu consum grăsimi trans.

17. N-am fumat niciodată.

18. Am tensiunea arterială normală.

19. Nu am diabet.

20. Nu sufăr de sindrom metabolic (nivel ridicat de trigliceride în sânge, obezitate centrală – grăsime depusă în jurul taliei – şi hipertensiune), numit şi sindrom de rezistenţă la insulină.

21. Nu sufăr de tulburări de somn, precum sforăit, apnee obstructivă în somn sau insomnie netratată.

22. Existenţa zilnică a stresului necontrolat nu este o problemă pentru mine.

23. Beneficiez de sprijin emoţional puternic din partea unui grup de persoane şi iau parte la multe activităţi plăcute cu prietenii, colegii şi membrii familiei.

24. Nu am probleme cu memoria de scurtă durată sau de lungă durată.

25. Sunt gata să întreprind ceva pentru a preveni apariţia bolii Alzheimer şi sunt dispus să fac orice e necesar pentru asta.

Răspunsurile testului. Care este rezultatul tău?

Pentru fiecare răspuns „adevărat”, aveţi un punct. Iată și rezultatele în funcție de răspunsurile date.

0-11 puncte: Există un risc mare de apariţie a bolii Alzheimer. Vârsta reală a creierului este cu 10 ani mai mare decât vârsta cronologică.

12-14 puncte: Există un risc moderat de a face Alzheimer. Vârsta reală a creierului este cu 5 ani mai mare decât cea cronologică.

15-19 puncte: Este un rezultat bun. Vârsta reală a creierului coincide cu cea cronologică. Aveţi un risc redus de apariţie a bolii Alzheimer.

20-22 puncte: Este un rezultat foarte bun! Vârsta reală a creierului este cu 10 ani mai mică față de cea cronologică. Aveți mare grijă de sănătatea mintală și acest lucru este de lăudat.

23-25 puncte: Un rezultat excelent! Vârsta reală a creierului este cu 15 ani mai mică decât cea cronologică. Acest lucru indică că sunteţi sănătos, cu o minte tânără și ageră. Riscul de a suferi de Alzheimer este extrem de scăzut dacă o să vă mențineți în continuare stilul de viață.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Noiembrie 2022 - 03 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.