Creativitatea este o abilitate înnăscută, dar care poate fi stimulată destul de ușor, atunci când părinții și educatorii sunt implicați. Este greșit să credem ca doar unii copii sunt creativi. Adevărul este că doar lucrând cu micuțul tău vei putea vedea progresele pe care le face. De altfel, cu cât mediul în care trăiește este mai generos cu posibilitățile de exprimare, cu atât mai mult copilul va veni cu idei inovatoare care te vor surprinde de fiecare dată.

Mulți copii au probleme în a-și exprima creativitatea, dar acest lucru este cauzat de faptul că nu sunt încurajați să experimenteze. Cel mai simplu test este oferirea unui creion și a unei coli albe unui copil. Rezultatul? Imediat cel mic va începe să deseneze, chiar dacă formele lăsate în urma creionului nu reprezintă momentan nimic. Atunci când va fi înconjurat de oameni și lucruri care îi permit să își folosească imaginația și să își dezvolte îndemânarea, copilul va deveni mult mai bun în multe domenii creative.

Nu trebuie să uităm faptul că exprimarea creativității nu ține doar de artă, respectiv desen, muzică sau teatru. Poate fi exprimată în mai multe zone, chiar și în construcția de castele de nisip ori în comunicarea cu prietenii din parc.

Retail jobs

Iată care sunt cele mai interesante jocuri pe care te poți baza pentru a susține creativitatea celui mic:


  1. Jocuri de rol


Atunci când pretind că sunt altcineva, copiii au șansa de a experimenta tot felul de situații cu care nu sunt neapărat obișnuiți. Jocul de rol poate acoperi trei zone mari, fiecare dintre ele având un farmec special. Există jocuri de meserii (doctor, polițist, pompier, etc), jocuri de rol fantastice (vrăjitor, dragon, zână, omul păianjen) sau jocuri desprinse din realitate (în care cei mici recreează scenarii pe care le-au trăit deja). Poți găsi aici o gamă variată de jucării de rol, astfel încât cel mic să poată beneficia de un mediu care să îi stimuleze creativitatea.


  1. Jocuri de construcții


Poți opta pentru cuburi din lemn, piese lego sau jocuri magnetice. Toate sunt la fel de atractive pentru copii fiindă îi ajută să construiască aproape orice le trece prin cap. Piesele lego oferă structuri mai durabile în schimb cuburile de lemn oferă informații importante despre echilibru și coordonare.

Citeste si:
Sfaturi pentru a alege cel mai bun plan de economii pentru copii
Sfaturi pentru a alege cel...


  1. Jocuri senzoriale


Încă de la cele mai fragede vârste, jocurile senzoriale ajută la dezvoltarea simțurilor, stimulând pozitiv descifrarea mesajelor pe care le absorb copiii din mediul înconjurător. Poți începe cu jucării care au diferite texturi (blană, piele, hârtie, fier), iar apoi, pe măsură ce pruncul crește, îi poți prezenta materiale și substanțe care îi vor trezi creativitatea: alege nisip, apă, boabe de orez, făină etc.


  1. Jocuri art&craft


Așa cum spuneam, orice puști începe să deseneze atunci când are la dispoziție un creion și un mediu pe care să poată trasa urme. Markerele lavabile pot reprezenta o ușurare pentru tine, având în vedere că nu pătează hainele, în timp ce pictura este recomandată copiilor puțin mai mari care au învățat cum să păstreze ordinea în jurul lor.

Citeste si:
Copiii Claudiei Pătrășcanu și ai lui Gabi Bădălău rămân cu mama...
Copiii Claudiei Pătrășcanu și...


  1. Jocuri care încurajează mișcarea


Activitatea fizică implică dezvoltarea abilităților motrice fine și grosiere cu ajutorul cărora copiii își pot exprima mult mai ușor creativitatea. Atunci când li se oferă jucăriile potrivite, ei vor învăța despre echilibru, coordonare și mobilitate. Curiozitatea naturală va fi provocată, iar ei se vor exprima mult mai ușor în diverse domenii.


  1. Jocuri muzicale


Sunetele muzicale sunt grozave pentru că îi învăța pe copii despre ritm și cadență. Imediat ce dai drumul la radio, copilul începe să danseze, exprimându-și creativitatea într-un mod atât de atractiv și benefic.

Ține cont de recomandările de mai sus și alegerea jucăriilor potrivite pentru copilul tău nu va mai fi niciodată o misiune complicată.

Citeste si:
Ședință de guvern susținută de copii, la Palatul Victoria, cu...
Ședință de guvern susținută...

Despre autor:


Ultima actualizare: 5 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.