Dezvoltarea tehnologiei. Timp de mii de ani, oamenii își spălau hainele lovindu-le de pietre, la râu. Din fericire, trăim în era tehnologiei și putem arunca o mulțime de cămăși, pantaloni și lenjerie de pat într-o mașină de spălat și să o pornim - poate 5 minute de muncă pentru a spăla haine care acum 200 de ani ar fi necesitat ore de muncă grea pentru a le curăța doar parțial. Deși acest lucru este foarte disputat, Jurnalul Vaticanului a declarat chiar recent că mașina de spălat a făcut mai mult pentru eliberarea femeilor decât orice altă evoluție din secolul XX, inclusiv pilula și dreptul la muncă. Dar ați aflat vreodată cum funcționează exact? Ce are mașina de spălat care nu vă face hainele atât de albe și strălucitoare? Desigur, există un nou detergent și un nou aparat de îndepărtat pete, dar mașina de spălat este cea care face cu adevărat treaba. Un tip de mașină de spălat de care poate nu ați auzit este mașina de spălat semiautomată, care combină portabilitatea vechilor metode de spălare a rufelor cu tehnologia de astăzi. Aceste mașini de spălat rufe ieftine sunt concepute pentru spații mai mici și nu necesită conexiuni permanente la o sursă de apă și sunt populare în India și Asia.

Ce înseamnă "semiautomat"?

O mașină de spălat automată vă cere doar să puneți hainele înăuntru și vi le returnează curate și uscate. Pe de altă parte, o mașină de spălat semiautomată are nevoie de o persoană care să controleze și să monitorizeze procesul de adăugare și scurgere a apei. În afară de asta, principiul de bază este același: mișcarea hainelor în apă și detergent până când acestea sunt curate și apoi centrifugarea lor până când sunt parțial uscate. Cele mai multe, dacă nu toate mașinile semiautomate sunt cu încărcare prin partea superioară, ceea ce înseamnă că hainele se pun pe deasupra în tamburul mașinii.

Mașini de spălat cu încărcare superioară

Mașinile de spălat rufe cu încărcare superioară folosesc un agitator, care este ridicat în centrul bazinului și este conceput pentru a scoate hainele din apă. La unele mașini semiautomate , cuva de spălare este o unitate cu două straturi, cu o cuvă exterioară care conține apă și o cuvă interioară care are găuri pentru a permite scurgerea apei. Alte mașini au două cuve, una pentru spălare și un coș perforat pentru centrifugare.

Pornirea mașinii de spălat semiautomate

Pentru a începe o sarcină de rufe cu o mașină semiautomată, primul pas este să adăugați rufe și detergent. Apoi, folosind un robinet sau un furtun, adăugați suficientă apă la temperatura dorită pentru a umple cuva de spălare (consultați instrucțiunile producătorului pentru modelul dvs. specific pentru a ști exact câtă apă trebuie adăugată). Agitatorul, aflat în centrul cuvei de spălare, se învârte 3/4 din rotație și apoi face același lucru în direcția opusă. Această mișcare trage hainele în apă, care apoi se deplasează în sens invers până când sunt trase înapoi în jos de agitator.

Ciclul de clătire

Odată ce ciclul de spălare este finalizat, trebuie să goliți manual apa din cuva de spălare. Următorul pas este să adăugați apă curată pentru clătire, până la nivelul de apă corect, așa cum este specificat pentru mașina dumneavoastră de spălat. După ce ați adăugat apă, reporniți mașina de spălat semiautomată. Veți folosi aceeași mișcare a agitatorului pentru a muta hainele prin apă, clătinând apa murdară și săpunul și lăsând hainele curate.

Citeste si:
Ce încălțăminte copii este potrivită pentru fiecare etapă din viața...
Ce încălțăminte copii este...

Uscare prin centrifugare

Ciclul Spin-Dry al unei mașini de spălat rufe ieftine semiautomate utilizează forța centrifugă, presiunea generată de rotația tamburului interior sau a coșului de spălare, pentru a stoarce excesul de apă din haine. Ciclul de uscare se învârte la o viteză foarte mare, de până la câteva sute de rotații pe minut (RPM), storcând cât mai multă apă din haine. La o mașină cu o cuvă cu un singur strat, cu două straturi, va trebui doar să goliți apa din cuva de spălare înainte de a începe ciclul de uscare. În cazul unei căzi cu două unități, va trebui să treceți rufele din cuva de spălare în coșul de uscare înainte de a începe centrifugarea. Când ciclul de uscare este terminat, atârnați rufele pentru a termina uscarea.

Citeste si:
Patru moduri în care ceaiul Matcha îți îmbunătățește sănătatea
Patru moduri în care ceaiul...

Avantajele mașinilor de spălat semiautomate

Printre avantajele unei mașini de spălat rufe ieftine semiautomate se numără faptul că, spre deosebire de majoritatea mașinilor de spălat complet automate, majoritatea componentelor sunt din plastic, deci nu ruginesc. Ciclul Spin-Dry înseamnă că hainele se usucă mult mai repede decât dacă ar fi fost puse la uscat fără ciclul de centrifugare, iar mișcarea agitatorului din ciclurile de spălare și clătire vă oferă haine mult mai curate decât cele spălate manual. Acest tip de mașină de spălat rufe este ideal în special pentru apartamentele care nu sunt încorporate sau pentru orice loc în care este dificil sau imposibil să se conecteze o mașină de spălat complet automată la sursele de apă caldă și rece. Dacă vă mulțumiți să vă atârnați hainele la uscat, o mașină semiautomată vă poate oferi economii semnificative de costuri. Aceste unități convenabile pun mașina de spălat semiautomată la dispoziția multor oameni din întreaga lume care nu și-ar putea permite sau nu ar putea instala o mașină de spălat și un uscător automat.

Citeste si:
Black Friday. De ce se numește Black Friday și când are loc
Black Friday. De ce se...

Despre autor:


Ultima actualizare: 29 Septembrie 2022 - 05 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.