Alegerea unei canapele pentru living îi pune pe mulți cumpărători în fața unei dileme, fiindu-le greu să se decidă dacă e mai potrivită o canapea fixă sau una extensibilă. Trebuie precizat din start că ambele variante pot reprezenta o alegere inspirată, însă pentru aceasta trebuie să îți faci o idee clară despre ce vrei să faci cu canapeaua.

Pentru a te ajuta, îți oferim câteva repere după care să te ghidezi, și astfel să poți lua o decizie corectă în privința modelului de canapea de care ai nevoie.

Funcționalitatea

Rolul primordial al canapelelor fixe sau extensibile este acela de a oferi un spațiu conversațional și de relaxare în living. Dacă vrei să te rezumi doar la acest aspect, poți opta pentru o canapea fixă, alegând un model cât mai confortabil și cu un design care să se potrivească perfect cu stilul în care ți-ai amenajat locuința.

În cazul în care îți dorești mai mult decât o simplă canapea, trebuie să optezi pentru un model extensibil. Te vei putea bucura astfel de o piesă multifuncțională, care poate fi folosită ziua pe post de canapea, iar noaptea se transformă într-un pat la fel de confortabil. De asemenea, dacă vei alege o canapea extensibilă cu spațiu de depozitare, vei rezolva astfel și problema lipsei de spațiu din dulapuri.

Dimensiunile locuinței

Dacă locuiești într-o garsonieră sau un apartament cu două camere, lipsa de spațiu poate fi o problemă. În astfel de situații, mobilierul multifuncțional este o soluție eficientă, așa că este recomandat să optezi pentru o canapea extensibilă.

În acest mod poți renunța definitiv la pat, care ocupă mult spațiu în timpul zilei, înlocuindu-l cu o astfel de canapea. Seara o transformi în pat, pentru ca dimineața să o strângi la loc, obținând astfel mai mult loc în garsonieră.

De asemenea, o canapea extensibilă poate fi transformată la nevoie în pat pentru prieteni sau rudele care te vizitează și rămân peste noapte, improvizând astfel o cameră de oaspeți.

În cazul în care ai o locuință spațioasă, cu un living generos, este mai potrivită o canapea fixă.

Citeste si:
Sfaturi utile care te ajută să pui pe picioare prima ta afacere
Sfaturi utile care te ajută...

Gradul de confort

Pentru cei care pun accentul în primul rând pe confort, modelul potrivit este canapeaua fixă. Având strict rolul primordial al unei canapele, piesele din această gamă sunt create să asigure o cât mai bună susținere la nivelul spatelui și șezutului, conferind astfel o poziție confortabilă.

În cazul canapelelor extensibile, posibilitățile de îmbunătățire a confortului sunt limitate, punându-se accent pe îmbinarea celor două sau trei funcționalități. Astfel, spătarul și șezutul unei canapele extensibile nu pot avea forma ergonomică a pieselor unei canapele fixe, gradul de confort fiind inferior. Aceasta nu înseamnă totuși că o canapea extensibilă nu este deloc confortabilă.

Rezistența în timp

Nimeni nu-și dorește să schimbe mobila în fiecare an, așa că rezistența la uzură este un alt criteriu de luat în considerare în alegerea unei canapele. În general, piesele din această categorie rezistă în timp, însă canapelele extensibile sunt expuse unui risc mai mare de uzură.

Citeste si:
7 sfaturi pentru hrănirea corectă a câinelui tău
7 sfaturi pentru hrănirea...

Sunt alcătuite din componente mobile, care se închid și se deschid, iar în aceste condiții este firesc ca semnele de uzură să apară mai devreme decât în cazul canapelelor fixe. De asemenea, este de așteptat ca o canapea extensibilă folosită ziua pe post de canapea iar noaptea pe post de pat să se uzeze mai repede decât o canapea fixă, folosită doar câteva ore pe zi.

Chiar și așa durata de viață a canapelelor extensibile este una îndelungată, iar micile defecțiuni ce pot apărea sunt ușor de remediat.

Cu acestea fiind zise sperăm că am reușit să te ajutăm să iei decizia potrivită în privința tipului de canapea cel mai potrivit pentru nevoile tale.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.