Este un lucru normal ca după o anumită perioadă, fie că aveți casa voastră sau că locuiți cu chirie intr-una, să doriți să faceți anumite modificări, să renovați și să imbunătățiți unele aspecte astfel încat să aveți o viața cât mai comodă și ușoară. Astfel, și înlocuirea sistemelor de încălzire reprezinta unul dintre aceste aspecte. Fie că utilizați sisteme de la rețeaua generală, o centrală proprie sau sobe, există lucruri care nu rezistă la nesfârșit și care nu vor mai oferi în timp același randament.

Întretinerea sistemelor de încalzire pentru o funcționare mai bună

Chiar dacă le utilizați cu precădere în anotimpul rece, diversele sisteme de incălzire, ca orice alt lucru, se vor uza și este posibil ca în cele din urmă, chiar să cedeze, mai ales dacă nu sunt intreținute corespunzător. În această privință, și sarcini precum curățarea și la nevoie, schimbarea coșurilor de fum, este esențială.

Cei cu experiență, persoanele și firmele care se ocupă cu producția și intreținerea acestor sisteme, vă sfatuiesc să faceți o curațare anuală a coșurilor de fum, înaintea sezonului rece, perioada în care le veți folosi de altfel. Depunerea de cenușa și alte reziduri pe pereții interiori ai unui cos de fum variază și în funcție de cât de mult este utilizată soba sau centrala la care este conectat acesta așa că, dacă știți că in fiecare an faceți focul de foarte multe ori în lunile în care utilizam incălzirea, trebuie neapărat să vă ocupam și de starea coșului.

Potrivit specialiștilor, puteți fi siguri că un coș este curat atunci când fumul care iese este cât mai curat și mai transparent.

Alegerea unui tip de coș de fum potrivit

Atunci când schimbați un sistem de încalzire este normal să schimbați și coșul, pentru a obține rezultate mai bune, daca este cazul. Este normal ca, dacă instalați o centrală de putere mai mare sau o sobă în care să facețt foc mai puternic, trebuie să aveți și un coș de fum care să facă față volumului de fum rezultat.

Firmele care se ocupă cu realizarea și montarea de coșuri de fum pentru locuințe și alte spații, vă pot pune la dispoziție mai multe variante, realizate din materiale care să conducă cât mai bine și caldura în exces. Astfel, puteți alege în cele mai multe cazuri dintre coșuri de fum din inox dublu izolat, din inox si tablă zincată izolat sau din inox simplu, neizolat. Fiecare dintre acestea are propriile avantaje dar și dezavantaje.

Citeste si:
Un viitor fără fum: dispozitivele pentru tutun oferă o alternativă...
Un viitor fără fum:...

În multe cazuri, puteți cumpăra coșuri cu dimensiuni standard dar vă este oferită și posibilitatea de a obține ceva realizat la comandă, în funcție de preferințe, acesibilitate și ușurința de întreținere. Chiar dacă în cazul unui bloc, apartamentele au un design asemănător, asta nu inseamnă că toate centralele termice sunt montate la fel sau în aceeași locație. Iar în cazul unei case, lucrurile stau chiar mai diferit, nu numai în cazul unei centrale dar și a unei sobe sau a unui semineu, doua sisteme de incălzire ce nu pot fi mutate cu atâta ușurință și pentru care poziția cosului și căile de acces trebuie stabilite cu grijă.

Așadar, este indicat să apelați la o firmă care să vă ofere nu doar produsele în sine ci și consultantă în alegerea celei mai bune soluții precum și montaj de calitate și, daca doriți și asta, întreținerea sistemului, aici făcând referire în special la curățarea coșului cănd este nevoie, o sarcină pe care cineva cu experientă o execută mult mai bine decât am putea noi să o facem.

Citeste si:
5 lucruri de care să ții cont când cauți să achiziționezi un cos de...
5 lucruri de care să ții cont...

Prin constatarea tuturor aspectelor, un specialist vă poate propune cele mai bune soluții în ceea ce privește designul, aspectul și buna funcționare.

În funcție de temperatura rezultată și de frecvența cu care este utilizat un sistem de încalzire, coșurile trebuie realizate din materiale care sa facă față si totodată, să nu ofere un efect exoterm, astfel încât pereții prin care trec sau de care se lipesc precum și alte corpuri din apropiere, să nu fie afectate de căldura rezultată.

Aspecte importante la achiziția unui coș de fum

Atunci când vreți să cumpărăm unul sau mai multe coșuri de fum pentru locuința voastră, este important să tineți cont de câteva aspecte de interes, prin care veți obține cele mai bune rezultate în încalzirea eficientă a unui spațiu, o estetică placută și un maxim de siguranță.

Citeste si:
Cum să îți îmbunătățești confortul din locuință pe timp de iarnă
Cum să îți îmbunătățești...

In primul rând, chiar daca aveți o centrală, o sobă sau un șemineu care să nu genereze o putere atât de mare și astfel, un volum mai mic de fum, este bine să alegeți un coș care să poată face față la capacități mai mari decât cele prezente.

Posibilitatea de a-l utiliza atât la o soba cat și la o centrală termică. Dacă în timp vă decideți să vă creați o locuință mai modernă și să aveți la îndemână un sistem de încalzire mai simplu și mai eficient, este mult mai ușor dacă puteți păstra aceleași locații pentru fumuri și aceeași pozitie a coșului.

Obtinerea unui certificat de garanție la achiziția sau dupa montare unui coș de catre o firmă specializată având astfel siguranța că acesta va funcționa în parametri normali și pe toată durata de viață estimată.

Citeste si:
Cum să ţii sub control cheltuielile legate de întreţinerea şi...
Cum să ţii sub control...

Capacitatea de a lega același cos la mai multe fumuri. Pentru că nu puteți ști niciodată când vreți sa vă mai instalăm un alt sistem de incălzire, ca de exemplu o altă sobă sau un semineu. Și este în acest fel mult mai simplu doar sa legați țevile de evacuare la un coș deja existent, dacă acesta poate face fată.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Decembrie 2021 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.