A alege intre hrana uscata sau umeda pentru caini este adesea dificil daca esti proprietar de caini, mai ales daca nu ai mai avut un patruped pana acum. Sa nu mai spunem ca in ultimii ani, noile tehnologii din productia alimentara pentru animale a devenit foarte sofisticata si hrana pentru animale de companie este acum disponibila in diverse forme, dimensiuni si gusturi.

Inainte de orice, ar trebui sa presupunem ca nu exista acea mancare caini care sa fie cea mai buna in sens absolut. Fiecare caine are propriile preferinte si nevoi, iar atat hrana umeda, cat si cea uscata au avantaje si dezavantaje. De asemenea, este posibil sa alternati cele doua tipuri de alimente sau sa le amestecati in aceeasi masa.

Avantajele si dezavantajele hranei uscate

Hrana uscata este practica, usor de dozat si de depozitat. De fapt, trebuie doar sa inchideti punga si sa o pastrati intr-un loc racoros si uscat sau sa o puneti intr-o cutie speciala din plastic care trebuie sa aiba un capac pentru a pastra cat mai intact gustul produsului si, mai ales, sa-l fereasca de insecte si rozatoare. Acest tip de mancare poate ramane in continuare, fara probleme de perisabilitate, in bolul cainelui pe tot parcursul a doua ore.

Este, de asemenea, o hrana completa si echilibrata, care ofera tot ce aveti nevoie pentru a va mentine cainele sanatos. Stimuleaza mestecatul cu efect pozitiv asupra gurii si reduce formarea placii si a tartrului pe dinti. In acest sens, gingiile si dintii beneficiaza de un masaj benefic, acesta fiind un avantaj care nu trebuie subestimat deoarece problemele dentare sunt destul de frecvente si nu tuturor cainilor le place sa li se perieze dintii cu periuta si pasta de dinti.

Din punct de vedere economic, hrana uscata este de obicei mai avantajoasa: cantitatea zilnica costa mai putin decat hrana umeda. In plus, dimensiunile crochetelor sunt variabile astfel incat nu vor fi probleme in alegerea dimensiunii potrivite. Pentru cainii de talie mica este de preferat sa optati pentru dimensiunea mai mica pentru a facilita hranirea, in timp ce cainii de talie mare vor avea beneficii mestecand crochete mai mari. Multe companii diferentiaza alimentele uscate in functie de varsta si de starea fizica a animalului si in acest fel proprietarul poate regla mai bine alimentatia cainelui.

Singurul lucru de retinut atunci cand hraniti un caine cu hrana uscata este sa lasati intotdeauna un castron cu apa proaspata, deoarece aceste alimente contin un procent mic de apa.

Avantajele si dezavantajele hranei umede

Printre aspectele pozitive ale hranei umede se numara in primul rand gustul. Multe animale o prefera pentru mirosul si gustul mai puternic si mai imbietor. Pentru cainii fara pofta de mancare, acesta reprezinta un avantaj, precum si pentru cainii care, cu varsta, isi pierd din acuratetea mirosului si gustului. La fel, in cazul unor probleme la nivelul gurii aceste alimente sunt mai usor de ingerat.

Citeste si:
Cum să alegi cea mai bună mancare pentru caini: hrană umedă sau...
Cum să alegi cea mai bună...

Hrana umeda asigura o mai mare cantitate de apa, care este esentiala pentru buna functionare a organismului, si in special a sistemului urinar.

Totusi, unele produse de hrana umede nu sunt complete din punct de vedere nutritional si trebuie neaparat completate cu hrana uscata, acesta fiind un dezavantaj al unei surse de hrana de acest tip.

In general, specialistii recomanda si hrana umeda si cea uscata, combinate si oferite patrupedului la recomandarea medicului veterinar, care va tine cont de varsta, talie, afectiuni sau faptul ca este sterilizat sau nu.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Noiembrie 2021 - 03 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.