Cantul este un material care se aplică pe marginile plăcilor din PAL cu scopul de a acoperi partea vizibilă de rumeguș și așchii presate și lipite din interiorul placajelor. Cu ajutorul echipamentelor de căntuire, îți va fi ușor să dai o formă frumoasă, utilă și modernă pieselor finale și să mulțumești cerințele clienților tăi. Există mai multe tipuri de cant, fiecare dintre acestea având anumite proprietăți.

Iată astfel care sunt tipurile de cant, care sunt avantajele și dezavantajele acestora, cum poți folosi o mașină automată de aplicat cant de pe danibrum.ro și pentru ce materiale și piese de mobilier ai nevoie de cant!

Ce este cantul?

Cantul este o folie din plastic sau din hârtie care acoperă marginile plăcilor de PAL. Pentru realizarea pieselor de mobilier, cât și a altor obiecte, o placă de PAL va avea întotdeauna nevoie de un cant, iar tipul acestuia este dat de modul de utilizare și de locul amplasării mobilei respective.

Materialul de cant protejează interiorul placajelor de umiditate, expunere la soare sau lovituri. Totodată, muchia poate fi fabricată într-o paletă extinsă de culori și chiar modele, lucru ce va oferi aranjamentului interior sau exterior un aspect plăcut și primitor.

Care sunt tipurile de cant?

Cant PVC

Cantul din PVC este unul dintre cele mai versatile materiale de aplicat pe muchia plăcilor de PAL. Este realizat din plastic și se aplică prin presare în canalele făcute în lateralul placajelor. Spre deosebire de celelalte tipuri de cant, acesta nu necesită finisaje suplimentare. Are o rezistență mare împotriva loviturilor și este durabil în timp.

Cantul PVC nu este potrivit pentru piesele de mobilier așezate în zonele cu umiditate crescută, precum bucătăria sau baia, deoarece nu protejează interiorul materialului de infiltrațiile de apă. Cu toate acestea, dacă clientul dorește acest tip de cant, poți consolida muchia cu soluție de silicon.

Totodată, este recomandat să aplici canturile PVC pe mobilier oval sau rotund deoarece, fiind din plastic mai puțin maleabil, materialul nu se va îmbina perfect la unghiurile de 90 de grade, adică la mobilierul pătrat sau dreptunghiular.

Cant de melamină

Cantul de melamină este un produs creat din hârtie. Acesta se aplică pe muchiile pieselor de mobilier cu un adeziv puternic, prin încălzire și presare. Este ideal pentru persoanele care nu doresc să investească mult într-o piesă de mobilă, însă alături de costurile reduse, și calitatea este mai mică: nu este rezistent la apă, și se zgârie și lovește ușor, ceea ce poate duce la cojirea materialului.

Citeste si:
George Buhnici, alte declarații scandaloase despre minore: „O să...
George Buhnici, alte...

În cazul în care cantul de melamină se desprinde de pe muchia PAL-ului, acesta poate fi reparat chiar și cu fierul de călcat, însă este doar o soluție temporară. Cu toate acestea, dacă mobilierul va avea cantul din acest material, este indicat să fie ferit de umezeală și amplasat în living, birou, dormitor sau balcon închis.

Cant ABS

Cantul ABS este cel mai rezistent material de aplicat pe muchiile plăcilor de PAL. Spre deosebire de celelalte tipuri de produse, lipirea acestuia se face cu ajutorul unei mașini de cantuit. Adezivul pus pe partea inferioară a cantului unește lateralul plăcilor de produs, cel din urmă fiind presat la temperaturi foarte mari, de aproximativ 180-200 grade Celsius.

Deși are un cost ridicat față de canturile de melamină și PVC, acesta este foarte rezistent în timp, se zgârie și lovește greu, rezistă la temperaturi extreme și poate fi folosit în condiții de umiditate și apă deoarece va proteja foate bine interiorul PAL-ului. Cu alte cuvinte, dacă celelalte canturi sunt ideale pentru dormitor și living, piesele de mobilier cu cant ABS pot fi utilizate și în baie, bucătărie, balcon și terasă exterioară.

Citeste si:
Transformă-ți spațiul într-un paradis al relaxării cu fotoliul perfect
Transformă-ți spațiul într-un...

Cantul este un material ce oferă utilitate și aspect frumos pieselor de mobilier, cu precădere pentru mesele și măsuțele de cafea, noptiere, rame de pat, sertare, dulapuri și birouri. Alegerea cantului potrivit: PVC, melamină sau ABS, depinde foarte mult de locul în care va fi mobila instalată, dar și frecvența cu care aceasta va fi folosită.


Despre autor:


Ultima actualizare: 27 Octombrie 2021 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.