Deși nu e vorba de un troc, atunci când părinții îmbătrânesc și devin parțial independenți, se impun schimbări, în cazul în care vrei să le fii sprijin la bătrânețe. Grija față de seniori, o dovadă matură de dragoste îmbinată cu recunoștință și responsabilitate, nu ajunge să poarte amprenta unei poveri, dacă încerci să găsești soluții eficiente la probleme ivite, în contextul dat, fără a te victimiza. În fond, odată cu tehnologizarea și automatizarea proceselor casnice, totul a devenit mult mai simplu. În același timp, există posibilitatea de a recurge la servicii externalizate, astfel încât rutina ta să nu fie perturbată de noile schimbări care se impun și de epuizarea tuturor resurselor de timp liber.

Iată ce poți face pentru a avea grijă de părinții tai în vârstă cu un minimum de efort, dar cu multă determinare și dorința de a le veni în ajutor.

Automatizarea treburilor casnice

Mai ales dacă aceștia sunt imobilizați la pat, dar nu neapărat, atunci e de la sine înțeles că vei avea foarte multe lucruri de spălat, de la lenjerii de pat, la pijamale și haine. Tocmai de aceea e timpul ca vechea mașină de spălat să fie înlocuită cu un model nou, cu o capacitate mult mai mare, un motor mai puternic, silențioasă și eventual cu un uscător încorporat. În acest sens, poți analiza oferta de masini de spalat rufe și să alegi un model care îndeplinește toate criteriile. În același timp, un scaun de dus, o mașină de spălat vase, un aspirator automat pot fi adăugate pe listă și achiziționate în timp, însă păstrarea așternuturilor și a hainelor curate reprezintă o regulă de la care nu se poate face rabat, așadar comandarea unei mașini de spălat ar trebui să devină prioritară. În cazul în care aceasta are și uscător, vei scăpa de grija de a întinde rufele pe uscător, de a ocupa spațiu și de a favoriza apariția igrasiei în locuință.

Adoptarea unui animal de companie

Foto: Unsplash.com

Dacă părinții tăi încă se deplasează și sunt independenți, ai putea să le propui să le cumperi sau să adoptați împreună un animal de companie, cum ar fi un cățeluș. Astfel, acesta îi va impulsiona să iasă zilnic la plimbare, să îl hrănească, o responsabilitate care îi va face să se simtă utili, având o misiune nobilă de îndeplinit. Totodată, patrupedul va aduce o doză semnificativă de bucurie în viața lor și îi va conecta și cu alți iubitori de animale, în timpul ieșirilor în parc, favorizând astfel interacțiunea cu oameni care au preocupări asemănătoare și se îngrijesc de suflete necuvântătoare.

În cazul în care seniorii sunt imobilizați la pat, atunci ar fi bine să apelezi la un ajutor extern, la o persoană care să aibă grijă de ei. Decât să alegi pe cineva necunoscut, fără referințe în prealabil, mai bine ai apela la o agenție specializată în acordarea de servicii de supraveghere și îngrijirea bătrânilor la domiciliu. Astfel, părinții tăi vor avea un program prestabilit, ore fixe de luat masa și de ieșit, independent de programul tău, mai ales dacă ai un job care implică lucrul în ture de schimb, ba chiar deplasări.

Citeste si:
Ce diferență de vârstă este între Pepe și soția sa. Ce spune...
Ce diferență de vârstă este...

Deși sunt roluri inversate, a te preocupa de bunăstarea părinților tăi, de sănătatea lor fizică și emoțională reprezintă o dovadă de dragoste care nu poate fi cuantificată în cuvinte sau gesturi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Septembrie 2021 - 08 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.