Articol inspirat din „Work Rules!” de Laszlo Bock

Cum ar trebui să arate un mediu de lucru unde angajații vin cu drag? Ce poate face o persoană pentru a avea mai mult succes într-o companie în care libertatea, creativitatea și joaca sunt la ele acasă? Ne-au pasionat aceste întrebări încă din primele zile de lucru la Bookster. Astfel, ne-am inspirat din cultura Google, despre care Laszlo Bock a povestit în cartea „Work Rules!”.

Succesul companiei depinde de angajați

Laszlo Bock, fost director pentru Operațiuni de Personal la Google, scoate în evidență în „Work Rules!” câteva dintre practicile de HR care fac din această companie un loc de muncă foarte apreciat de către mulți candidați.

Succesul oricărei companii depinde de angajații săi. Astfel, una dintre regulile lui Laszlo a fost să angajeze doar oameni buni, care demonstrează reziliență și care au abilitatea de a depăși greutățile. Tocmai de aceea, el e de părere că atragerea, evaluarea și dezvoltarea profesională a noilor angajați este cea mai importantă. Apoi, rolul organizației este acela de a le oferi acestora un mediu caracterizat de libertate, dar și beneficii care le pot economisi timp și care le pot îmbunătăți sănătatea și productivitatea.

Retail jobs

De fiecare dată când managerii renunță puțin la control, creează o oportunitate ca echipa să progreseze și astfel își oferă lor însiși timp pentru noi provocări. În plus, ei ar trebui să se concentreze pe rezolvarea posibilelor conflicte, având rolul de a-și sprijini și inspira echipele. Mi-a plăcut și ideea de a te înconjura de persoane care pot rezolva nu doar problemele de azi, ci și pe cele care pot apărea în viitor. Însă, poate cel mai important lucru cu care am rămas este sărbătorirea realizărilor în echipă și lăudarea inclusiv a eșecurilor din care am învățat lecții importante.

Ce întrebări să pui și să-ți pui

Povestește-mi un moment în care ai avut dificultăți în a lucra cu cineva. De ce au apărut aceste probleme? Ce ai făcut pentru a remedia situația? Ce ai fi putut face diferit?

Citeste si:
Daniel Pavel scrie o carte. Prezentatorul de la Survivor, primele...
Daniel Pavel scrie o carte....

Acestea sunt doar câteva întrebări din interviul de angajare care pot crea contextul în care un candidat povestește despre cum lucrează în echipă. Însă, Laszlo Bock nu se adresează doar reprezentanților departamentului de resurse umane. El dă câteva sfaturi și despre ce poți face mai bine la actualul loc de muncă. În „Work Rules!”, avem câteva exemple despre cum te poți pregăti înainte de ședințe, dar și de ce e important să faci o recapitulare scurtă la finalul fiecărei întâlniri. Astfel, indiferent dacă este vorba despre o întâlnire one-on-one sau una la care participă mai mulți colegi, uite ce poți să te întrebi înainte:


  • Care sunt obiectivele acestei întâlniri?


  • Cum crezi că va răspunde fiecare coleg?


  • Cum ai de gând să abordezi un subiect dificil?

...dar și după:

Această abordare te poate ajuta să experimentezi, să pui mai multe întrebări, să testezi lucruri noi, să observi ce se întâmplă în orice moment și să încerci să obții cele mai bune rezultate.

De asemenea, după fiecare proces în care te implici, Laszlo spune că este utilă o sesiune formală de debriefing pe o structură simplă:


  • Ce ar trebui să fac diferit?


  • Ce am învățat?


  • La ce idei voi renunța?

Când să investești timp și ce să faci când greșești

Dacă și pe tine te preocupă dezvoltarea personală și profesională, cel mai probabil simți că nu ai suficient timp la dispoziție. Laszlo Bock ne recomandă să investim timp doar în cursurile sau activitățile care ne schimbă comportamentele nocive și ne învață cum să măsurăm rezultatele obținute. În plus, dacă exersăm în mod conștient și împărțim lecțiile în fragmente mici și ușor digerabile, putem avea mai mult succes și nu simțim așa tare presiunea timpului.

Citeste si:
Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, vizită de lucru în România
Preşedintele Bulgariei, Rumen...

De când lucrăm de acasă, timpul pare că este și mai scurt. O criză, cum a fost situația creată de COVID-19, este însă o oportunitate de a avea impact in companie. Lazslo ne recomandă ca atunci când apare o situație excepțională, să lăsăm orice altceva și să ne ocupăm de rezolvarea problemei urgente.

Fiind confruntați cu un context nou, nu putem controla totul și uneori rezultatele obținute nu sunt cele dorite. Daca ți se întâmplă și ție să greșești, iată ce ne sfătuiește autorul:

Un mediu de lucru unde angajații vin cu drag este caracterizat de libertate, creativitate și joacă, iar aceștia adoptă misiunea companiei cu ușurință și au un sentiment de apartenență la comunitate.

Vei găsi pe site-ul Bookster mai multe lecturi și discursuri din domenii de dezvoltare profesională și personală, dar și categorii precum beletristică, hobby-uri și cărți pentru copii.

Read’n’Roll!

Mihaela și Echipa Bookster


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Iunie 2021 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.