S-a construit mult în timpul regimului comunist. Imboldul liderilor de atunci, dar și necesitatea de modenizare a României, a condus la apariția unor megastructuri, care au ajuns faimoase în lume.

Regimul comunist a conturat de la început schimbarea radicală a societății românești. În 1948, România era un teritoriu preponderent agrar, cu o populație majoritar rurală. Comuniștii au venit cu noi concepte împrumutate din Uniunea Sovietică. Primele dintre ele: colectivizarea în agricultură, suprimarea proprietății private și industrializarea masivă a țării. Așadar, în spiritul progresului socialist, proclamat de liderii comunişti, în România de dinainte de 1989 s-a construit mult. Trei dintre reușite se află în clasamentele europene și mondiale.

Hidrocentrala de la Porţile de Fier

Unul dintre cele mai mari proiecte naționale din acea perioadă a fost ridicarea Sistemului Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier I. Este, poate, cea mai impresionantă amenajare de acest fel din întreaga lume și cea mai mare centrală hidroenergetică de pe Dunăre.

Transfăgărăşanul

Și una dintre cele mai spectaculoase artere rutiere din lume a fost construită tot atunci. Transfăgărășanul sau, mai precis, DN7 C, care începe de la Brașov și se oprește la intersecția cu DN1, ce face legătura dintre Brașov și Sibiu.

Vidraru

Construcţia a început în 1960, odată cu hidrocentrala şi barajul care zăgăzuia Argeşul, și are o lungime de 14 kilometri. Este întinsă pe o suprafaţă de 870 de hectare, cu o adâncime de 155 de metri.

Citeste si:
Bilanț COVID-19 România, 24 iunie | Cazuri noi, persoane internate...
Bilanț COVID-19 România, 24...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.