Zilele de vară sunt deja o amintire și, chiar dacă soarele încerca să ne mai încălzească, observăm că diminețile și serile, în special, sunt din ce în ce mai reci și simțim “frigul în oase”. Nu, nu este vorba doar despre o expresie, ci despre o realitate pe care foarte mulți cu probleme reumatice sau probleme ale coloanei vertebrale o experimentează de la începutul toamnei și până primăvara târziu. Durerile reumatice sunt foarte supărătoare, iar cele ale spatelui sunt și mai problematice. În afară de faptul că aceste dureri pot fi extraordinar de persistente și profunde, te pot împiedica să îți desfășori activitățile zilnice, fie că vorbim despre cele gospodărești, fie că vorbim despre cele de la locul de muncă.

Durerile de spate pot avea cauze multiple, printre care și hernia de disc. Discurile coloanei vertebrale joacă un rol crucial, în special în partea inferioară a spatelui. Acestea reprezintă o amortizoare între vertebre, susținând corpul și permițând o gamă largă de mișcări ale acestuia în toate direcțiile. Dacă un disc este herniat și un nerv este atins, vor fi declanșate dureri de spate și, eventual, aceste dureri vor coborî pe picior.

Simptomele herniei de disc încep de obicei fără niciun motiv aparent. Sau pot apărea atunci când o persoană ridică ceva greu sau își răsucește partea inferioară a spatelui, mișcări care pun stres suplimentar pe aceste discuri. Herniile de disc lombare sunt o problemă larg răspândită, afectând cel mai adesea persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 50 de ani.

Din cauza înaintării în vârstă și uzurii generale, discurile pierd o parte din fluidul care le face flexibile și spongioase. Ca urmare, discurile tind să devină mai plate și mai dure. Când presiunea sau stresul sunt puse pe coloana vertebrală, inelul exterior al discului se poate bomba, crăpa sau rupe. Dacă acest lucru apare în partea inferioară a spatelui (coloana lombară), proeminența discului poate împinge rădăcina nervului spinal. Sau materialul inflamator din interior poate irita nervul. Rezultatul este durerea insuportabilă de care am vorbit mai sus. În această situație, cel mai bine ar fi să apelezi la un tratament hernie de disc.

Deși o hernie de disc lombară atrage de obicei atenția atunci când devine dureroasă, însă specialiștii au constatat că este obișnuit ca oamenii să aibă deja o hernie de disc lombară, dar fără dureri asociate sau alte simptome. Din acest motiv, trebuie să se acorde atenție diagnosticului pentru a fi sigur că o hernie de disc lombar cauzează problema, înainte de a urma un tratament.

Citeste si:
Ce sunt alergenii: tipuri și simptome principale
Ce sunt alergenii: tipuri și...

Simptomele unei hernii de disc lombare variază foarte mult, de la dureri moderate în spate și care pornesc pe picior, până la amorțeală și slăbiciune, simptome care necesită îngrijire medicală imediată.

În marea majoritate a cazurilor, durerea se calmează în decurs de șase săptămâni, de la sine. Dar, în ciuda duratei sale scurte, durerea poate fi chinuitoare și poate face dificilă participarea la activitățile și responsabilitățile cotidiene, cum am menționat deja.

Alte caracteristici generale ale durerii herniate de disc lombare sunt:

Dureri la picioare. Durerea la picioare este de obicei mai rea decât durerea lombară. Dacă durerea radiază de-a lungul nervului sciatic din spatele piciorului, se numește sciatică sau radiculopatie.

Dureri pe nerv. Cele mai vizibile simptome sunt de obicei descrise că dureri nervoase la nivelul piciorului, durerea fiind descrisă că ascuțită, semănând cu senzația de electrocutare sau radiantă.

Citeste si:
6 moduri de a ușura durerile de spate în cel mai scurt timp
6 moduri de a ușura durerile...

Simptome neurologice. Amorțeala, senzația de ace în zona spatelui, slăbiciune sau furnicături pot fi experimentate la nivelul șoldului, piciorului sau degetelor.

Durerea care se agravează odată cu mișcarea. Durerea poate să fie puternică când stai în picioare sau în șezut mult timp sau după ce mergi pe jos chiar și pe o distanță scurtă. Râsul, strănutul sau o altă acțiune bruscă poate intensifica, de asemenea, durerea. Durere care se înrăutățește din cauza poziției incorecte. Mulți consideră că astfel de poziții adoptate când stai pe un scaun sau îndoirea înainte din talie, accentuează durerea.

Tratamentul herniei discului lombar

Medicația împotriva durerii la debutul acesteia poate fi de ajutor. Controlul durerii intense este cea mai urgentă nevoie la apariția simptomelor.

Citeste si:
Andreea Mantea a renunțat la tratamentul pentru boala autoimună de...
Andreea Mantea a renunțat la...

Medicul poate recomandă medicamente antiinflamatoare fără prescripție medicală pentru a trata durerea și inflamația. Spasmele musculare pot însoți o hernie de disc lombară, iar relaxantele musculare eliberate pe bază de rețetă medicală pot oferi o îmbunătățire a spasmelor dureroase.

Repausul la pat pentru dureri severe trebuie să fie limitat la una sau două zile, deoarece repausul prelungit va duce la rigiditate și poate și mai multă durere. După asta, se recomandă activitatea ușoară și mișcările frecvente, cu pauze de odihnă, după cum este necesar. Trebuie evitate ridicările grele și exercițiile fizice intense.

Kinetoterapia este importantă în astfel de probleme. De asemenea, kinetoterapeutul îl poate învăța pe pacient modalități mai sigure de a efectua activități obișnuite, cum ar fi ridicarea și mersul pe jos.

Citeste si:
Hemoroizii în sarcină: prevenție și tratament
Hemoroizii în sarcină:...

Elongația, mobilizarea și manipulările coloanei vertebrale efectuate de un chiropractor sau de un osteopat pot, de asemenea, diminua durerea și pot duce la vindecare.

Terapia prin masaj poate ușura durerile de spate prin creșterea circulației sanguine, relaxarea mușchilor și eliberarea analgezicelor naturale ale corpului, numite endorfine.

Opțiunile de tratament pentru o hernie de disc lombară vor depinde în mare măsură de durata în care pacientul a avut simptome și de severitatea durerii. Pentru a primi tratamentul adecvat, trebuie cerut sfatul specialistului. Îți recomandăm Bio Ortoclinic, centrul de recuperare și tratament ideal pentru persoanele care suferă de dureri cauzate de hernia de disc sau alte probleme ale spatelui precum discopatie, scolioză, spondiloză, lombosciatică, lumbago, cifoză și până la maladia Scheuermann sau spondilolistezis. Tot aici poți efectua pentru recuperarea medicală după operațiile de ortopedie. În special acum, când vremea de afară favorizează apariția durerilor de spate, apelează la Bio Ortoclinic.


Despre autor:


Ultima actualizare: 28 Octombrie 2020 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.