Vederea este unul dintre cele mai importante simțuri ale oamenilor, iar ochii sunt organe complexe care trebuie protejate în permanență, deoarece cu ajutorul lor putem vedea forme și milioane de culori.

Vederea noastră se schimbă odată cu trecerea timpului, de aceea este important să ne protejăm ochii atunci când realizăm activitățile zilnice.

Cei care au probleme cu vederea din copilărie știu că trebuie să meargă frecvent la un consult oftalmologic pentru a verifica sănătatea ochilor. De asemenea, este important să curete corect ochelarii pentru a nu distorsiona imaginea și astfel să agraveze problemele oculare.

Aproximativ 60% din populația lumii are probleme cu vederea, însă 80% dintre afecțiunile comune pot fi corectate, potrivit Vision Impact Institute. De multe ori, semnele care indică necesitatea unui control oftalmologic nu sunt evidente și, atunci când apar, pot fi asociate altor probleme de sănătate.

Unul dintre cele mai evidente indicii că ai nevoie de ochelari este incapacitatea de a citi un semn vizibil. Însă, există multe alte semne care pot evidenția probleme la nivelul ochilor.

1. Vedere încețoșată

Dacă nu recunoști un prieten care se află la zece pași distanță de tine sau sigla magazinului preferat este prea neclară când ești în fața ei, există posibilitatea să dezvolți miopie sau hipermetropie. În cazul în care întâmpini probleme în a vizualiza obiectele din apropiere, dar și cele de la distanță, cauza principală poate fi astigmatismul, un viciu de refracție cauzat, de regulă, de forma neregulată a corneei. Se poate întâmpla să vezi neclar și pentru că petreci prea mult timp în fața ecranelor sau citești ore în șir. Dacă după ce te odihnești, neclaritatea persistă, este indicat să faci un consult oftalmologic.

2. Dificultăți în a vedea noaptea

Când vederea nocturnă se estompează și nu mai poți observa obiectele sau persoanele din jurul tău (leagănul din grădină, câinele din curte) sau întâmpini dificultăți când ești la volan, acestea ar putea fi semne de cataractă timpurie. Pentru a evita amplificarea problemelor vizuale, este recomandat să consulți un oftalmolog.

Citeste si:
Un bărbat a rămas complet orb, după ce medicii i-au scos din ochiul...
Un bărbat a rămas complet...

3. Probleme de reglare a vederii

Dacă ai nevoie de mult timp pentru a-ți regla vederea după ce ai intrat într-o cameră cu lumină puternică ori te deranjează foarte tare semnalele panourilor publicitare, înseamnă că mușchii oculari sunt slăbiți. Aceasta este o problemă care apare odată cu înaintarea în vârstă.

4. Dificultăți când lucrezi la computer

Este adevărat că multe dintre problemele de vedere care apar când lucrezi mult la computer pot fi asociate cu oboseala digitală, însă de multe ori acesta este un semn al hipermetropiei. De aceea, dacă ai un loc de muncă la care petreci mult timp în fața ecranului, este recomandat să aplici regula „20-20-20“. La fiecare 20 de minute petrecute în fața unui ecran, trebuie să muți privirea la un obiect situat la 20 de metri distanță, timp de 20 de secunde. În acest interval, ochii se relaxează. Însă, dacă problemele persistă, înseamnă că nu e vorba de oboseală și trebuie să îți programezi un examen oftalmologic.

Citeste si:
Elevii din Botoșani cu probleme de vedere vor beneficia de ajutor...
Primăria Botoşani va oferi...

5. Dureri de cap frecvente

Uneori, mecanismul care ajută corneea și cristalinul să se focalizeze pe imagini eșuează și mușchii oculari sunt forțați să lucreze mai mult. Astfel, ochii obosesc, iar efectele se simt. Apar durerile de cap. Pentru a rezolva această problemă, este posibil să ai nevoie de ochelari de vedere.

Deși prezența unuia sau mai multor simptome nu înseamnă că există precis o problemă de vedere, este recomandat, ca măsură de precauție, un control oftalmologic. Aceasta este singura modalitate de a afla dacă ai nevoie de ochelari pentru o vedere mai clară.


Despre autor:


Ultima actualizare: 28 Septembrie 2020 - 08 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.