Dacă ai anumite proiecte pe care le tot amâni din lipsă de fonduri, poate că este momentul să îți revizuiești obiceiurile de consum și să începi să faci economii în mod regulat. Economisirea banilor are numeroase beneficii: eviți să faci cheltuieli inutile, poți să îți achiți o vacanță la care visezi de mult timp sau să îți construiești un fond pentru un anumit proiect. Există câteva metode simple pentru a pune bani deoparte, iar acestea pot deveni obiceiuri pe termen lung:

1. Creează-ți un buget

Aceasta este, de fapt, una dintre regulile de bază ale economisirii. Crearea unui buget îți va permite să îți gestionezi banii cum trebuie, în funcție de venituri și de nevoi și chiar să îți faci o idee despre sumele pe care le poți economisi sau cheltui în fiecare lună. Pentru crearea bugetului, te poți folosi de diverse aplicații sau chiar și de un banal caiet, în funcție de ceea ce ți se pare mai ușor.

2. Economisește bani regulat

După ce ai achitat toate facturile și ai cumpărat ceea ce îți este necesar, este timpul să pui niște bani deoparte, în depozite bancare la termen. Poți alege un depozit în lei sau valută, precum și perioada de economisire, din nou, în funcție de propriile nevoi. Specialiștii recomandă folosirea a 50% din salariu pentru cheltuieli esențiale (facturi, mâncare etc.), 30% pentru îngrijire, divertisment și alte nevoi personale și 20% pentru economii.

3. Cumpără doar ceea ce ai nevoie

Comenzile online pentru produse alimentare, de igienă și îmbrăcăminte au crescut semnificativ în contextul impunerii regulilor de distanțare socială. Dar, trebuie să fii atent să nu cumperi excesiv și să te limitezi la lucrurile de care ai nevoie cu adevărat. Înainte de fiecare comandă, fă o pauză și întreabă-te de ce vrei să cumperi un anumit lucru sau o anumită cantitate. Dacă dorești în continuare să o faci, atunci finalizează tranzacția.

Același lucru este valabil pentru magazinele fizice. Nu este recomandat să mergi să faci aprovizionarea dacă simți că îți este foame, pentru că vei fi tentat să cumperi alimente de care nu ai, de fapt, nevoie. Studiază cu atenție ofertele și gândește-te dacă ai nevoie cu adevărat de o cantitate mai mare de brânză sau de detergent.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

În cazul lucrurilor mai scumpe, precum aparatele electrocasnice sau obiectele de modă, ia-ți un timp pentru a te gândi dacă ai nevoie cu adevărat de ele. Nu în ultimul rând, preferă calitatea cantității.

4. Renunță la abonamentele inutile

În perioada stării de urgență, numeroase companii, precum cele de streaming au oferit câte o lună de testare gratuită a serviciilor lor. Sau, poate, mai ai deja abonament la o sală de sport pe care nu o mai frecventezi ori la cinematecă. Este timpul să faci o triere a acestor abonamente și să păstrezi doar ceea ce crezi că îți este cu adevărat util.

Iar după ce ai terminat de revizuit abonamentele, verifică și contractele încheiate pentru servicii precum asigurarea auto, internet, televiziune, telefonie mobilă și energie electrică. Multe companii oferă mai multe servicii într-un singur pachet, cu reduceri semnificative.

Citeste si:
Unde se duc banii Oanei Roman. Vedeta a recunoscut pe ce își...
Unde se duc banii Oanei...

Câteodată, te simți depășit de anumite evenimente și cheltuiești mai mult decât ai vrea sau ar merita. Din acest motiv, acum poate fi timpul să schimbi anumite obiceiuri nepotrivite care te fac să-ți cheltuiești toți banii fără să gândești, înainte de a primi următorul salariu.


Despre autor:


Ultima actualizare: 21 August 2020 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.