Mașina reprezintă una dintre cele mai folositoare invenții ale omenirii. Datorită autovehiculelor moderne, poți călători la orice oră și în orice loc. Însă, a avea o mașină implică numeroase costuri.

De la costurile de alimentare, schimbarea pieselor auto deteriorate și revizia periodică până la asigurarea auto și taxele de drum, cheltuielile pentru o mașină îți poți diminua semnificativ bugetul. Există însă numeroase modalități de a face economii.

Condu eficient

Tehnicile de șofat eficient din punct de vedere al combustibilului te pot ajuta să economisești sute de lei în fiecare an, să conduci în siguranță și să previi uzura vehiculului. Astfel, poți reduce consumul de combustibil și emisiile de dioxid de carbon cu până la 25% dacă menții o viteză constantă. Când există schimbări bruște de viteză, folosești mai mult combustibil și astfel cheltui mai mulți bani decât ar trebui. Testele auto au arătat că variația vitezei între 75 și 85 de km/h la fiecare 18 secunde poate crește consumul de combustibil cu până la 20%. De aceea, o viteză constantă este recomandată, atunci când condițiile de trafic o permit. Majoritatea mașinilor sunt mai eficiente când viteza este între 50 și 80 km/h.

Schimbă piesele auto deteriorate

Pentru a conduce responsabil, trebuie să te asiguri că mașina este întreținută cât mai bine. Siguranța în trafic este cea mai importantă, iar înlocuirea pieselor care intră în componența unei mașini nu trebuie trecută cu vederea. Un vehicul are peste nouă mii de piese, iar unele dintre ele trebuie schimbate mai des pentru ca mașina să funcționeze în parametri normali și să nu ai probleme pe drum. Este vorba despre cele aflate în mișcare, precum și cele responsabile cu procesele de ardere, de transmitere a puterii către roți, de frânare și de eliminare a gazelor arse. Schimbarea pieselor auto la timp împiedică deteriorarea altor elemente importante ale vehiculului. Pentru a economisi bani, poți folosi piese din dezmembrari auto. Prețul este avantajos și, în plus, poți găsi piese originale, de la cele de caroserie până la cele de motor.

Citeste si:
3 surse de unde poți procura piese pentru mașini clasice
3 surse de unde poți procura...

Preocupă-te de întreținerea de bază

Mașinile funcționează cel mai bine când sunt întreținute corespunzător. Nu trebuie să aștepți să faci pană sau să se aprindă vreun bec în bord ca să mergi la un service auto să faci o verificare, ci trebuie să îți faci un obicei să analizezi periodic „starea de sănătate“ a mașinii. În primul rând, presiunea anvelopelor trebuie verificată frecvent, pentru că aceasta influențează, printre altele, siguranța în trafic și consumul de combustibil. Anvelopele deteriorate provoacă mai multă rezistență la rulare, ceea ce înseamnă că motorul trebuie să lucreze mai mult. În plus, o presiune corectă prelungește durata de viață a anvelopelor, de aceea este important să o verifici la fiecare trei săptămâni sau atunci când pornești la drum lung.

Citeste si:
BMW prezintă noul iX M60: până la 619 CP și 575 de kilometri...
BMW prezintă noul iX M60:...

Totodată, consumabilele de calitate te ajută să protejezi pe termen lung automobilul și astfel să eviți costurile de reparație. Schimbarea acestora atunci când apar primele semne de uzură sau când faci un anumit număr de kilometri nu este de neglijat. Uleiul și filtrul de motor trebuie înlocuite înainte de a parcurge 30.000 de kilometri, iar dacă vrei să menajezi propulsorul poți face acest schimb la 15.000 de kilometri. Lichidul de frână trebuie schimbat cel puțin o dată la doi ani, iar filtrul de combustibil înainte de parcurgerea a 30.000 de kilometri. Totodată pentru buna funcționare a autovehiculului, înlocuiește filtrele de aer și de polen după 10.000 de kilometri parcurși, dar nu mai târziu de 30.000 de kilometri.

Așadar, întreținerea unei mașini și șofatul eficient ar trebui să reprezinte o prioritate pentru orice conducător auto. Și, dacă vrei să faci economii consistente, nu uita să verifici starea traficului înainte de a pleca la drum. Cu cât eviți aglomerările, cu atât economisești mai mult combustibil și eviți deteriorarea pieselor importante ale automobilului.

Citeste si:
Cea mai nouă machetă Lego este acest Lamborghini Sian în mărime...
Cea mai nouă machetă Lego...

Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Iulie 2020 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.