În prezent, foarte multe persoane se confruntă cu o lipsă a încrederii în propriile capacități, lucru care duce la dezvoltarea unor anxietăți și frustrări, iar în unele cazuri, are un efect negativ asupra evoluției personale și profesionale.

O persoană care nu are încredere în forțele proprii va evita mereu să iasă din zona de confort, iar atunci când este pusă în fața unei situații limită, va simți, încă de la început, că va eșua în a-și îndeplini activitatea. Surprinzător, cele mai multe dintre persoanele care se confruntă cu o lipsă a încrederii în forțele proprii sunt suficient de pregătite și au competențele necesare pentru a duce la îndeplinire chiar și activități dintre cele mai complexe, însă, acest pesimism copleșitor le împiedică să le realizeze.

Dacă și tu te regăsești des în această situație și simți că fiecare încercare de a face un lucru care contează este sortită eșecului, înseamnă că te confrunți cu o lipsă a încrederii în forțele proprii. Totuși, este cazul să recapeți controlul propriei tale vieți și să înveți să te apreciezi la adevărata ta valoare, urmând pașii de mai jos:

Retrăiește momentele în care ai avut succes

O metodă foarte eficientă, prin care vei putea să-ți redobândești încrederea în forțele proprii și puterea de a fi sigur pe deciziile luate de tine este rememorarea evenimentelor din trecut, mai exact a acelora în care te-ai bucurat de succes.

Fie că este vorba despre o prezentare la locul de muncă, pe care toți colegii au apreciat-o sau despre sfaturile date unui prieten, care s-au dovedit valoroase și pentru care ți-a mulțumit, este important să retrăiești toate aceste momente, întrucât ele reprezintă cea mai bună dovadă a competențelor tale. Poți recurge la acest mic exercițiu în momentele în care ești deprimat sau simți că frustrările te copleșesc, dar și atunci când ai în față o provocare, căreia simți că nu îi poți face față.

Citeste si:
Ianis Hagi are încredere în fotbalul românesc: „Vom fi la Cupa...
Ianis Hagi are încredere în...

Nu lăsa neprevăzutul să te oprească

Dacă teama de neprevăzut îți creează un sentiment permanent de neîncredere, care te oprește din a funcționa la adevărata ta capacitate, este cazul să accepți neprevăzutul ca pe o parte firească a vieții și să înveți să te pregătești pentru orice situație pe care nu o poți controla. Încheierea unei asigurari sanatate este un prim pas pe acest drum.

Mai mult, este esențial să înțelegi că neprevăzutul este comun pentru fiecare persoană, chiar și pentru cei mai încrezători dintre oameni, însă acest lucru nu reprezintă o piedică în dezvoltarea lor, pentru că au învățat să-l accepte și să se concentreze pe lucrurile frumoase din viață.

Privește fiecare eșec ca pe o lecție

Atunci când te judeci prin prisma eșecurilor, nu doar că îți limitezi evoluția, dar îți dezvolți și alte angoase, care îți vor diminua și mai mult încrederea în tine. Pentru că eșecurile sunt o parte firească a vieții, este important să le ții piept și să le privești ca pe o experiență din care ai oportunitatea de a învăța.

Citeste si:
Primul film documentar despre drumul spre succes al startup-urilor...
Primul film documentar despre...

Fie că sunt de ordin personal sau profesional, eșecurile cu care te-ai confruntat până acum au un rol important în dezvoltarea ta, întrucât îți conturează personalitatea, te ajută să abordezi mai bine anumite probleme și îți permit să faci alegeri mult mai inspirate. Trebuie doar să le accepți și să te gândești la lecția pe care fiecare dintre acestea ți-a oferit-o.

Îndrăznește

Cel mai greu, dar și cel mai eficient pas în recăpătarea încrederii în forțele proprii este confruntarea cu situațiile pe care le consideri prea complicate pentru a fi duse la îndeplinire. Ține cont de sfatul anterior atunci când decizi să acționezi și amintește-ți că și cea mai rea situație posibilă poate veni cu propriul său câștig, o lecție de viață neprețuită.

Începe cu pași mici. Profită de fiecare oportunitate de a vorbi în public, fii onest și autentic și privește provocările ca pe o șansă de a te afirma, de a deveni o versiune mai bună a ta, indiferent de modul în care acestea se concretizează.

Citeste si:
10 sfaturi pentru a avea succes cu micul tău magazin de cartier
10 sfaturi pentru a avea...

Pentru că succesul poate fi obținut doar atunci când ai încredere în forțele proprii, este important să te concentrezi pe redobândirea acesteia și să privești fiecare zi, fiecare provocare și fiecare eveniment ca pe o oportunitate de a progresa, de a deveni mai bun.


Despre autor:


Ultima actualizare: 22 Iulie 2020 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.