Trăim într-o lume competitivă și în continuă schimbare, astfel că a fi un angajat deosebit este una dintre condițiile esențiale pentru a-ți păstra stabilitatea financiară și emoțională. Productivitatea, capacitatea de a te adapta în permanență la noile cerințe ale pieței muncii, creativitatea și implicarea în orice proiect care ar putea fi o oportunitate pentru tine se numără printre atuurile unui angajat valoros pentru orice companie. Și aceasta, indiferent de domeniul de activitate sau de sistemul de lucru adoptat, la birou, pe teren, remote, freelancer sau telemuncă.

Studiile au demonstrat că o bună productivitate a muncii este legată direct de echilibrul pe care îl poți stabili între viața personală și atribuțiile de serviciu. Prin urmare, îți propunem să descoperi, în cele ce urmează, câteva metode prin care te poți relaxa eficient după o zi stresantă de lucru.

O baie relaxantă, ca să-ți recapeți energia pozitivă

O baie caldă poate fi una dintre cele mai eficiente metode de a te detensiona după o zi obositoare, pentru că apa fierbinte ajută la scăderea tensiunii arteriale și la o mai bună funcționare a sistemului circulator. Potrivit experților de la Mayo Clinic, hidromasajul poate completa rutina zilnică de exerciții fizice, de exemplu, pentru că reduce tensiunea musculară.

Este practic o combinație de masaj, apă caldă și hidroterapie, care contribuie la pregătirea organismului pentru orele de odihnă. Acest aspect este foarte important pentru o calitate mai bună a somnului. Și dacă optezi pentru o cada cu hidromasaj vei obține mai mult decât atât. O baie relaxantă într-o cadă cu hidromasaj, în care poți adăuga săruri sau uleiuri aromatice, poate fi o variantă de a-ți recăpăta energia pozitivă.

Este primul pas pentru a te detașa total de grijile de la muncă și pentru a crea atmosfera potrivită pentru a petrece timp de calitate cu cei dragi. Atât timp cât vei reuși să păstrezi echilibrul între viața personală și problemele de serviciu, vei putea fi mai productiv și, implicit, mai eficient.

Acordă atenție hobby-urilor tale

Studiile psihologice au arătat, de-a lungul timpului, că este important să ai un hobby din cel puțin trei motive:


  • te ajută să-ți organizezi timpul eficient – pasiunile reprezintă stimulente suficient de puternice pentru a le dedica timp special și presupun implicarea în proiecte pe care vrei să le duci până la capăt, pentru că sunt alte tale; dacă participi la cursuri de teatru, de pildă, vei vrea să le finalizezi cu o piesă în care să joci un rol oricât de mic ar fi;

  • reușești să socializezi mai mult – chiar și atunci când hobby-ul tău presupune interacțiuni online, tot socializezi; cunoști oameni noi, împărtășești aceleași valori cu ei și reușești să-ți construiești relații mai ușor;

  • te ajută să-ți întărești încrederea în tine – faptul că ai un hobby te face mai interesant, te diferențiază față de alții și acesta este un lucru ce îți crește încrederea în tine.



Așadar, dacă te pasionează gătitul, de exemplu, alege să pregătești cina împreună cu familia sau cu prietenii sau răsfață-i pe cei dragi cu deserturi rapide. Încearcă să percepi acest gest simplu ca pe o recompensă pentru efortul pe care l-ai depus peste zi. Astfel, a doua zi vei găsi energia necesară ca să faci față noilor provocări.

Citeste si:
Cele mai bune tehnici de masaj la spa ghid complet pentru relaxare...
Cele mai bune tehnici de...

Fă-ți timp pentru mișcare

Experții în sănătate publică recomandă cel puțin 30 de minute de mișcare zilnică pentru a te menține în formă. Dat fiind faptul că petrecem 90% din timp în spații închise, după cum au demonstrat cercetări recente, este bine ca după serviciu să ieși la plimbare în parc, să dai câteva ture cu bicicleta sau să practici un sport de echipă. Dacă nu ai această posibilitate, este suficient să faci câteva exerciții fizice chiar și în casă.

Totodată, încearcă să uiți de telefonul mobil, e-mail-uri și agende în timpul tău liber. Reține că organismul tău are nevoie de o perioadă de refacere pentru a putea răspunde solicitărilor de a doua zi. Pentru aceasta, este indicat să te concentrezi asupra acelor lucruri care sunt cu adevărat importante pentru tine și să petreci timp de calitate cu cei dragi.

Citeste si:
Ce sporturi să încerci în 2024: 4 activități care pot deveni hobby-uri
Ce sporturi să încerci în...

O bună productivitate a muncii depinde, printre altele, și de felul în care reușești să te relaxezi după ce ai terminat orele de lucru. O baie relaxantă cu hidromasaj, o cină în familie, jocuri creative, un film care te distrează, toate sunt variante prin care te poți detensiona atât fizic, cât mai ales mental, pentru a putea face față cu succes provocărilor de a doua zi.


Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Iunie 2020 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.