Fostul premier Adrian Nastase prezinta zece dintre ceea ce considera ca ar fi pilonii ce ar trebui sa stea la baza viitorului mandat prezidential.

"In opinia mea, viitorul mandat prezidential trebuie sa fie un mandat al dezvoltarii si modernizarii Romaniei. Un mandat al continuitatii lucrurilor bune incepute in tara.

Iata ce consider eu a fi pilonii pe care se poate sprijini un astfel de mandat:


  1. Revenirea la proiectul politic al reconcilierii nationale; eliminarea stilului conflictual, adversitatea inutila si voluntarismul capriciilor iresponsabile.

  2. Institutionalizarea dialogului democratic cu toti vectorii importanti ai societatii romanesti; in politica, nu e suficient sa fim buni oratori ai propriilor idei, ci, deopotriva, trebuie sa fim si foarte buni ascultatori ai opiniilor celorlalti.

  3. Definirea agendei politice reale a cetatenilor.

  4. Consolitarea dimensiunii strategice a unor proiecte sociale si politice; eliberarea actiunii politice de sub apasarea termenuluiu scurt.

  5. Lansarea proiectului de revizuire a Constitutiei, in acord cu statutul post-aderare al Romaniei si de regandire a arhitecturii institutionale a statului roman.

  6. Multiplicarea legaturilor dintre decizia politica si expertiza profesionala a specialistilor.

  7. Urmarirea cu atentie a proiectelor majore de infrastructura.

  8. Avand ca baza statutul Romaniei de tara membra NATO si membra a UE, precum si parteneriatele strategice – in special cel cu SUA – Romania isi va largi politica externa catre toate azimuturile, inclusiv prin contacte mai apropiate cu vecinii sai.

  9. Relatiile cu China si cu Rusia ar trebui definite pe o baza pragmatica, luand in considerare si modul de actiune, pe aceste spatii, al partenerilor nostri strategici.

  10. Puterea judecatoreasca este UNA dintre puterile statului si trebuie tratata ca atare. Pe de alta parte, justitia sociala este cel putin la fel de importanta ca si justitia penala.

Ar putea candidatul Iohannis sa-si proiecteze al doilea mandat in acesti termeni? Evident ca nu. Felul in care a actionat timp de 5 ani reprezinta o proba negativa.

De aceea, imi pun speranta ca Viorica Dancila ar putea sa preia in mandatul sau unele dintre aceste idei.

Si, ca atare, va indemn sa votati, duminica, Viorica Dancila!", a scris Adrian Nastase pe blogul sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.