Primarul general, Gabriela Firea, sustine ca se impune o "schimbare majora" la nivelul conducerii CNAIR, precizand ca va supune acest subiect spre dezbatere in forurile statutare ale PSD.

"Reabilitarea soselei de Centura este un proiect de importanta majora pentru Capitala, iar orice abordare neprofesionista fata de un proiect de asemenea anvergura denota dezinteres fata de bucuresteni si fata de cei care tranziteaza orasul. Nu putem asista pasivi la modul in care CNAIR temporizeaza acest proiect, din lipsa de profesionalism si/sau din cauza unor interese politice si economice nelegitime, acesta fiind motivul pentru care solicitam insistent si, se pare, foarte deranjant, sa preluam acest obiectiv de investitii. Intrucat am epuizat toate variantele constructive si am constatat ca grupurile de lucru constituite pentru acest obiectiv au fost doar un mijloc de a tergiversa in mod birocratic lucrurile, cred ca se impune o schimbare majora la nivelul conducerii CNAIR, iar pentru asta sunt doar doua variante: demisia sau demiterea. Voi supune acest subiect spre dezbatere in forurile statutare ale partidului", a declarat Firea, conform unui comunicat transmis sambata de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB).

Potrivit PMB, declaratiile publice facute la inceputul acestei saptamani de premierul Viorica Dancila, potrivit carora dosarul prin care se solicita finantarea din bani europeni pentru soseaua de Centura este gata si luni va fi transmis Comisiei Europene, sunt infirmate de reprezentanti ai CE, scrie Agerpres.

"In acest context, in care un termen asumat a fost deja depasit, consideram ca doamna Dancila a fost indusa in eroare de reprezentantii CNAIR, institutie care are in concesiune acest obiectiv, cu privire la stadiul real al dosarului. Nu este prima data cand CNAIR dezinformeaza nu doar inalti oficiali, ci si populatia, dupa ce a sustinut, acum cateva luni, ca nu poate transfera Primariei Municipiului Bucuresti acest obiectiv, intrucat anumite sectiuni beneficiaza de finantare europeana. Primarul General a clarificat, la acel moment, ca, de fapt, finantarea este alocata pentru obiectivul de investitii, nu pentru institutia care il deruleaza. Concret, informatia publicata astazi, conform careia dosarul pentru finantarea lucrarilor la Centura Capitalei se afla in analiza JASPERS, nu inseamna ca cererea de finantare este finalizata si nici ca este depusa la Comisia Europeana", se arata in comunicatul PMB.
Conform sursei citate, JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) este un organism consultativ, rezultat din parteneriatul de asistenta tehnica dintre trei membri, Comisia Europeana, BEI si BERD, care poate emite in continuare observatii si poate solicita modificari de forma sau de fond ale documentatiei. Procesul de analiza ar putea fi unul de durata, asadar termenele initiale ar putea fi modificate, precizeaza PMB.
"Abia dupa parcurgerea acestei etape, adica finalizarea documentatiei conform consultarii cu expertii JASPERS, cererea de finantare poate fi transmisa, prin sistemul MYSMIS 2014+, pentru a intra, conforma din punct de vedere administrativ, in evaluare tehnica si financiara (...) conform Ghidului Solicitantului, pentru proiectele depuse pe POIM, unul dintre criteriile de eligibilitate se refera la terenurile pe care se vor construi/extinde/reabilita investitiile. In acest sens, solicitantul trebuie sa demonstreze ca detine sau ca este in procedura de a obtine dreptul de proprietate sau dreptul de administrare a acestora pe o perioada de cinci ani de la data previzionata pentru efectuarea platii finale in cadrul proiectului. Conform datelor detinute de specialistii PMB care au participat la grupurile comune de lucru pe acest proiect, CNAIR nu a realizat cadastrul si intabularea pentru anumite segmente din Centura Capitalei", adauga Municipalitatea.

PMB si-a exprimat disponibilitatea de a sprijini CNAIR in realizarea acestor documentatii

"Un alt obstacol care, in viziunea CNAIR, ar impiedica preluarea de catre municipalitate a Centurii Bucurestiului este obligativitatea realizarii transferului printr-o lege organica. Daca ar exista o colaborare interinstitutionala corecta, daca interesul public ar fi plasat pe primul loc de conducerea CNAIR, iar aceasta si-ar recunoaste incapacitatea de a finaliza acest proiect vital, ar fi gasite solutii pentru transferul Centurii Capitalei la PMB. Concret, atunci cand a existat vointa politica, in anul 2001, Centura a putut fi transferata de la Primaria Capitalei la CJ Ilfov printr-un simplu Protocol", mentioneaza Municipalitatea.
Citeste si:
Rușii din fruntea Petrotel Lukoil Ploiești au fost demiși....
Rușii din fruntea Petrotel...

PMB afirma ca la nivelul acestei institutii exista o structura de specialitate, functionala si operativa, dedicata atragerii de fonduri europene, care are capacitatea de a urgenta demersurile pentru completarea si finalizarea dosarului de finantare. "Prin intermediul acestei structuri, au fost depuse numai anul acesta cereri de finantare in valoare de aproape 300 de milioane de euro", a adaugat PMB.

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii (CNAIR) a depus, pe 15 octombrie, aplicatia de finantare in sistemul MYSMIS 2014+, pentru a accesa fondurile necesare proiectului "Infrastructura Integrata pentru Zona orbitala a Municipiului Bucuresti", masura care inseamna debutul procesului firesc de accesare a finantarii nerambursabile, preciza compania de drumuri intr-un comunicat remis vineri seara.

"Premierul Viorica Dancila a fost corect informata si a spus adevarul atunci cand a afirmat ca dosarul prin care Romania solicita finantare din bani europeni pentru Centura Capitalei se afla in pregatire si urmeaza sa fie transmis la Bruxelles", se arata in comunicatul CNAIR.
Citeste si:
Care este schimbarea de care ai nevoie chiar acum în viața ta în...
Care este schimbarea de care...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.