Yuppy 22 Iunie 2018 17:39
Presedintele Klaus Iohannis considera extrem de necesara adoptarea unei opinii interimare a Comisiei de la Venetia, cat mai curand posibil, cu privire la legile Justitiei din Romania.

"Avand in vedere situatia actuala din Romania, presedintele Klaus Iohannis considera ca adoptarea unei opinii interimare a Comisiei de la Venetia, cat mai curand posibil, este extrem de necesara si va avea o importanta majora pentru corpul magistratilor si pentru intregul sistem judiciar din Romania", a sustinut, in plenul Comisiei de la Venetia, consilierul de stat Bogdan Dima - Departamentul reforma institutionala si constitutionala, reprezentant al sefului statului.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, consilierul de stat a amintit ca presedintele Iohannis a solicitat Comisiei de la Venetia sa analizeze si sa emita o opinie cu privire la legile Justitiei, intrucat, daca acestea intra in vigoare in forma adoptata de catre Parlament, vor avea un impact negativ asupra independentei si a functionarii sistemului judiciar din Romania, implicit asupra statului de drept, informeaza Agerpres.

"Cele trei legi adoptate de Parlament prezinta multiple deficiente, iar continutul lor poate si trebuie sa fie imbunatatit substantial", a aratat Dima.

El a subliniat ca modificarile aduse celor trei legi afecteaza independenta magistratilor prin introducerea unor prevederi criticabile, dand un exemplu: controlul asupra tuturor solutiilor date de procurori de catre procurorul ierarhic superior se extinde si asupra temeiniciei, nefiind astfel limitat la nelegalitate.

Totodata, consilierul de stat a precizat ca este creata o sectie speciala de investigare a infractiunilor comise de magistrati, ceea ce este de natura sa afecteze independenta activitatii procurorilor si judecatorilor.

"Legile au un impact negativ asupra functionarii sistemului judiciar. A fost operata o serie de modificari care pot permite pensionarea magistratilor la varsta de 45 de ani, cu numai 20 de ani vechime in profesie, toate acestea in paralel cu majorarea perioadei de pregatire pentru intrarea in profesie", a spus Dima.

Citeste si:
Cioloș: „Merg astăzi în Parlament pentru a stabili prioritățile de...
Cioloș: „Priorităţile...

El a mentionat ca prin modificarile aduse, avizul conform al CSM pentru stabilirea schemelor de personal ale instantelor si parchetelor a fost eliminat, decizia urmand sa revina doar ministrului Justitiei.

Consilierul de stat a mai aratat ca modificarile aduse legilor Justitiei conduc la diminuarea rolului garantului independentei Justitiei - Consiliul Superior al Magistraturii. In acest sens, el a argumentat ca cele mai multe atributii ale acestuia, care acum sunt exercitate de catre plen, sunt transferate sectiilor, ceea ce va afecta functionalitatea CSM si va afecta participarea reprezentantilor societatii civile la luarea deciziilor CSM.

"Presedintele Romaniei considera ca opiniile Comisiei de la Venetia, fundamentate pe standardele constitutionale europene, constituie repere esentiale in procesul de examinare a normelor constitutionale sau legislative care sunt acum supuse analizei. Drept urmare, opinia Comisiei de la Venetia asupra celor trei legi ne va ajuta sa pastram valorile esentiale ale democratiei, independentei justitiei, cooperarii loiale intre puterile statului, precum si valorile statului de drept", a conchis Bogdan Dima.

Citeste si:
Ciolacu: Vrem sa aratam romanilor ce s-a intamplat peste noapte la Guv
Ciolacu: Vrem sa aratam...

Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, cunoscuta sub numele Comisia de la Venetia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcatuit din experti independenti in domeniul dreptului constitutional), se reuneste in sesiune plenara incepand de vineri, unul dintre punctele de pe agenda fiind modificarea legilor Justitiei din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.