Aproximativ 50.000 de persoane au participat sambata in Franta la protestele "vestelor galbene", pentru al optulea weekend consecutiv, mult mai mult decat 32.000 saptamana trecuta, a anuntat ministrul de interne francez, Christophe Castaner, relateaza AFP.

''50 .000, inseamna putin mai mult decat o persoana pe comuna din Franta. Aceasta este realitatea miscarii 'vestelor galbene' astazi. Asadar, putem vedea ca aceasta miscare nu este reprezentativa pentru Franta", a declarat Christophe Castaner, care a condamnat, de asemenea, violentele care au aparut pe marginea demonstratiilor, informeaza Agerpres.

Purtatorul de cuvant al guvernului francez, Benjamin Griveaux, a fost evacuat sambata din birourile sale din Rue de Grenelle din Paris dupa o intruziune violenta a unor protestatari cu o masina de constructii in curtea ministerului.

Patru membri ai fortelor de ordine si trei protestari au fost usor raniti sambata dupa-amiaza in timpul unei demonstratii in orasul Montpellier si cinci persoane au fost arestate, a anuntat prefectura departamentului Hérault.

Forte de ordine, care au folosit gaze lacrimogene impotriva manifestantilor, au fost ranite ca urmare a aruncarii cu pietre si sticle de catre manifestanti ai "vestelor galbene", a precizat Directia departamentala de Securitate publica (DDSP), adaugand ca s-au inregistrat numeroase daune in spatiul public.

In primul weekend de proteste al "vestelor galbene", la mijlocul lunii noiembrie, peste 280.000 de persoane au iesit pe strazi si au blocat drumuri in Franta.

Incepute ca un protest impotriva cresterii taxelor la combustibil, manifestatiile s-au transformat intr-o miscare de contestare a presedintelui Emmanuel Macron si au fost marcate de arestari masive - unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism si interventii ale fortelor de ordine cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.