In traditia rurala precrestina acest ritual alunga demonii, scriu jurnalistii de la The Telegraph. Legenda spune ca ursul aduce bunastare, sanatate si noroc daca iti calca gospodaria, scriu britanicii in film.

Peste 520.000 de vizualizari a strans filmul publicat de cotidianul britanic pe Facebook. Internautii au distribuit filmul de peste 7.500 de ori si aproape 500 au comentat traditia romaneasca.

Si AFP a publicat, in sectiunea video, un film cu jocul Ursului, intitulat: Romania, parada Ursului pentru a alunga spiritele rele.

In ultima zi a anului 2016 a avut loc a XXI editie a Festivalului de Datini si Obiceiuri Stramosesti din orasul Comanesti, judetul Bacau.

Un obicei arhaic care se petrece in Seara Anului Nou este Jocul Ursului, un joc popular cu masti, cu caracter augural, format din uratori deghizati. Masca-costum este lucrata din blana unui animal intreg si este impodobita la cap cu doi canafi (ciucuri) de culoare rosie.

Jocul Ursului ar fi aducator de fertilitate, iar sunetele fluierului, ale tobelor si ale talangilor ar avea avea ca rezultat scoaterea caldurii din pamant, pentru ca solul sa fie mai productiv, transmite News.ro.