Romania face mari progrese in eradicarea coruptiei la nivel inalt, in contrast cu vecinii bulgari, unde aceasta lupta pare ca se impotmoleste.

Asa isi incepe articolul jurnalistul Chris Harris, de la Euronews, care aminteste ca Directia Nationala Anticoruptie a trimis in judecata multi parlamentari, primari si magistrati, in ultimii ani.

Jurnalistul pune in antiteza Bulgaria, criticata in luna ianuarie de Comisia Europeana din cauza esecului de a realiza un "progres concret si palpabil", in ce priveste lupta impotriva coruptiei. El aminteste ca vecinii nostri au instituit de putin timp un centru prin care se combate acest fenomen, la mai bine de un deceniu dupa Romania.

Harris a vorbit cu cativa experti, atat din Romania, cat si din Marea Britanie, despre lupta anticoruptie dusa de la Bucuresti si Sofia.

Eli Gateva, de la London School of Economics si expert pe zona de sud-est a Europei, sustine ca, desi primele rezultate de dupa infiintarea institutiei anticoruptie din Romania nu au fost grozave, cele din ultimii ani au fost in schimb impresionante.

In plus, aceasta este de parere ca institutiile au devenit acum mai independente, iar bugetele acestora au crescut, transmite Ziare.com.

In ce priveste Bulgaria, Gateva spune ca acestei tari ii lipsesc in continuare institutiile capabile sa combata coruptia la nivel inalt, in ciuda unor presiuni de mai mult de un deceniu din partea Bruxellesului.

Valentina-Andreea Dimulescu, de la proiectul Anticorrp, a spus ca DNA a benficiat si de pe urma faptului ca serviciile de informatii ale Romaniei au ajutat la furnizarea de dovezi in cazurile de coruptie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.