Business 8 Mai 2017 10:20
Moneda euro a atins lui maximul ultimelor trei luni fata de dolar, actiunile asiatice au crescut si cotatiile futures americane au atins un maxim record, in conditiile in care investitorii s-au relaxat dupa ce centristul Emmanuel Macron a castigat comfortabil alegerile prezidentiale din Franta.

Victoria lui Macron i-a linistit atat pe investitori, nervosi din cauza riscului unui nou val de populism dupa votul britanic pentru parasirea Uniunii Europene si alegerea lui Donald Trump ca presedinte al Statelor Unite - niciunul dintre acestea nefiind anticipate de sondaje.

Actiunile europene par pregatite sa aiba o dschidere pozitiva, “pariorii” financiari sugerand o crestere de 0,9% a CAC-ului francez, un avans de 0,8% al germanului DAX si un castig de 0,4% al indicelui FTSE de pe bursa britanica, potrivit Reuters.

“Uitandu-ne inainte catre sfarsitul lunii, par sa fie mai putini factori de risc. ‘Sell in may’ (and go away - vinde in mai si iesi din piata) s-ar putea sa nu se intample anul acesta”, spune Hirokazu Kabeya, sef pentru strategii globale la Daiwa Securities.

Moneda europeana a mai pierdut apoi din avans, unii participanti din piata vorbind despre incertitudini in privinta capacitatii Republicii in Mars a lui Macron de a obtine o majoritate parlamentara la alegerile din iunie.

“Ne asteptam ca interesul sa se mute catre alegerile legislative franceze din iunie. Acestea vor fi cruciale pentru a determina capacitatea lui Macron de a-si implementa programul economic, care include reforme ale pietei muncii care va face ca afacerile din franta sa angajeze si sa concedieze mai usor muncitori”, spun analistii BlackRock intr-o nota catre investitori.

Chiar si in aceste conditii, usurarea resimtita in pietele financiare dupa victoria candidatului de centru in fata lui Marine Le Pen a fost palpabila, relateaza HotNews.ro.

Euro a urcat si pana la 1,1024 dolari, cel mai inalt nivel din ultima jumatate de an, inainte sa se retraga la 1,0984 dolari.

“Incertitudinea a fost redusa de la inceput, asa ca au loc unele tranzactii de tipul cumpara-pe-zvon-vinde-pe-stire. Dar, din punct de vedere al fundamentelor nu vad vreo schimbare in trendul pozitiv al euro”, spune Kazushige Kaida, sef pentru tranzactii cu valute la State Street din Tokyo.

Citeste si:
Omicron și aurul. Legătura dintre noua variantă COVID-19 și costul...
Omicron și aurul. Legătura...

Anterior, moneda comuna din blocul comunitar a atins maximul ultimului an de 124,58 yeni si un maxim al ultimelor cinci luni de 1,08865 franci elvetieni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.