Cei mai bogati oameni din lume incheie anul 2016 cu 237 de miliarde de dolari mai mult decat aveau la inceputul anului, transmite Bloomberg.

Pe fondul datelor economice dezamagitoare din China, votul Marii Britanii in favoarea iesirii din UE (Brexit) si alegerea miliardarului Donald Trump in functia de presedinte al SUA, cei mai norocosi oameni ai planetei au castigat pana la inchiderea sedintei bursiere din 27 decembrie 4.400 de miliarde de dolari, in crestere cu 5,7% fata de 2015, conform indicelui Bloomberg Billionaires.

"In general, clientii au profitat de volatilitatile de pe piata. 2016 a fost un an spectaculos pentru activele riscante. Destul de remarcabil, daca tinem seama de cum a inceput anul", a apreciat Simon Smiles, director de investitii la UBS Wealth Management.

Castigurile au fost conduse de Warren Buffett, care si-a majorat averea cu 11,8 miliarde de dolari in timpul anului, dupa ce firma sa de investitii Berkshire Hathaway Inc a raportat cresteri ale actiunilor din domeniul bancar si aerian dupa victoria surpriza a lui Trump din 8 noiembrie.

Warren Buffett este a doua cea mai bogata persoana din lume dupa ce victoria lui Donald Trump a provocat cresteri pe burse care au majorat averea sa cu 19% in acest an, la 74,1 miliarde de dolari.

Castigurile individuale au fost dominate de americani, inclusiv cofondatorul Microsoft, Bill Gates, cea mai bogata persoana din lume cu 91,5 miliarde de dolari, si petrolistul Harold Hamm.

Miliardarii americani, inclusiv Buffett, au sprijinit-o pe rivala lui Trump, Hillary Clinton. Totusi, ei au profitat de victoria lui Trump, adaugandu-si 77 de miliarde de dolari la averile lor, in urma cresterii actiunilor la bursa.

Investitorii si directorii generali au salutat raliul de pe burse dupa victoria lui Trump, inclusiv miliardarul Wilbur Ross, care va conduce Departamentul Comertului, si fostul sef al bancii Goldman Sachs, Steven Mnuchin, care va fi Secretarul Trezoreriei. Averea lor combinata se ridica la cel putin 6,6 miliarde de dolari, conform indicelui Bloomberg Billionaires citat de Ziare.com.

Citeste si:
Ucraina are nevoie de şapte miliarde de dolari pe lună pentru a...
Ucraina are nevoie de şapte...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.